Lagi 11 hari

By Saturday, December 04, 2010

Kalau tengok baby ticker kat sebelah tu, ader lagi 11 hari jer lagi sebelum baby keluar. Kalu yang 1st pregnancy dulu, Hannah was born 1 day before my due date and I was on MC leave 14 days before. (I just told my gynea yg I dah tak larat nak drive pergi keje sesorang because that time, my husband was working at Malacca for 1 year). Memang sgt mencabar!.

Total weight gained masa 1st pregnancy dulu was 15 kg!. But this time..I think it should be less than that because during my previous visit, at 36 weeks, I only gained 10kilos, another 2/3 weeks to go.

If ikut pengalaman, this time pregnancy tak teruk macam dulu. Benarlah kata sesetengah orang, kalau least expected..InshaALLAH, tak ada banyak sangat masalah. I had a very bad nausea and sickness during my 1st pregnancy compared to this one. I can bear with this one. The only one yang mmg sama , I can't brush my teeth until now. Sure muntah punye. If tak makan apa2 pon, mmg akan muntah. The result of that, I have to skip 3 days from fasting during last Ramadhan which I think, it much2 better. During 1st pregnancy, I kena ganti puasa for 15 days!. Heheheheh.

Another thing yang baru teringat is... PANAS. Yer, everytime pregnancy memang terasa panas jer badan and lagi kuat berpeluh. Simptom yang nih sama macam yang lepas. Orang lain sejuk, kita panas. If weekdays, mmg looking fwd utk subuh, so after mandi, solat, siap2 sumer..masuk jer keta tros 'on' air-cond. HAHAHA..Hubby kat sebelah kesejukan. Sorryla, what to do. Tak lama pon, now dah tunggu masa jer bb nak kluar.

Suspen skrang nih menunggu hari. Previous pregnancy, I had to undergone the cesarean section method due to poor progress of dilation. I was in labour for 8 hours but yet, the dilation of the cervix was only 2cm. *SIGH*. Sangat takut ok, bile my gynea ckp.. " kite kena c-sect nih, bb dah berak, takut lemas"... warrghhh!!! time tuh, mmg cuak sangat2. Bayangkan la, I tak pernah kena belah2 nih..even minor surgery pon. At that time, mmg tawakkal jer la. Dalam hati, panjang ke umur aku nih. Macam2 pk. Part paling best, my husband accompanied me until Hannah kluar. I amik half bius jer time tuh, so..memang dgr la doctor2 dlm tuh bergossip. Memang expert la derang, sambil toreh , sambil bergossip. Siap gelak2 lagi. Dah mcm Grey Anatomy dah rasanye. :-). Hasilnya?. Kami memang simpan video from the gynea toreh my belly and Hannah berjaya dikeluarkan. Susah jugak tgk gynea nak kluarkan Hannah, smpi guna forsep kot...rupa2nya, tali pusat dah belit badan die, that's why die tak dpt nak kluar normal. Stress smpi terberak dlm my belly. Poor Hannah. :-(. Tapi Alhamdulillah, sumer ok. Hannah pon tader la kena tahan sebab jaundice ke apa. Cuma, Hannah masa baby boleh dikategorikan sebagai baby yg sensitive and grumpy. Everything need to be perfect!. Susah sgt nak handle die dulu. Kuat nangis and suara die mmg POWER!.. haih...nak cerita perangai Hannah masa kecik2 dulu mmg kena sambung next entry la.

Balik kepada topik asal, now tido dah tak lena. Sebab selalu sakit/lenguh bdn. Kena selalu tukar posisi tidur. Mengiring ke kiri or kanan sahaja. Tapi, masa nak ubah posisi tuh pon, sakit jugak. Kesimpulan nya, tak sabar la nak delivery but in the same time, I pray so hard yang I can submit all ky works before I delivery. Risau jugak nih. Rasa2 nyer, baby's stuffs sumer dah ready. My bags pon dah packed , tinggal grab jer la nanti. Untuk set bersalin, I bought Amway product since I got a good testimoni from my sister. Baca dlm forum pon, Amway ramai yg pakai and feedback yg baik. Actually, apa produk pon ok jer..ikut body masing2 kan...I malas nak pk dah nak guna and beli yang mana. Takut beli mahal2 kang, tak pakai pulak...hehehe.. Breastpump pon dah ready.Manual Avent still in a good condition. Tak sabar nak guna yg baru dibeli. AMEDA tuh...Harap2 nyer better la dari yg manual nih.

Utk readers yg baca entry sy kali nih, doakan sy selamat bersalin yer. Tak sabar nak jupe my bb nih. Harap2 Hannah pon dapat terima adik die nanti. If not, mmg haywire la nak deal ngan dua org anak nih.

You Might Also Like

0 comments