Kek Coklat Chip Kelam Kabut

By Friday, January 04, 2013 , ,

Assalammualaikum readers..

Ni nak story kisah petang semalam selepas hajat saya nak buat kek coklat yang lama terpendam dan terbuku dalam hati ni akhirnya terlaksana. Tapi....yer, ada tapi..proses pembikinannya sangat mencabar. Jadi, kena la buat sepantas kilat dan secekap mungkin. Mana taknya, semua anak-anak dok dalam dapur comel tuh. Adoii la...kena BERSABAR betul. Ops! itukan salah satu azam 2013. Maka...perlulah memekakkan telinga bila mendengar baby Uwais merayu-rayu untuk diangkat. Segala cenis cawan plastik dah bagi buat umpan..sib baik mama tak bagi senduk ke, sudip, penyepit buat main.Hohoho.. Hannah ngan Umair? tukang buat kecoh dalam dapur..main tepung, cokelat la....telur la...haaaa...pengsan! Hahahaha.. Masa creaming kan butter dan gula tuh sempat jugak suapkan uwais bubur. Supermak kan?..Walaupun masa tuh rasa nak guna senduk jer suapkan uwais biar cepat habis. Hahahaha...teruk betul perangai.. dah! jom tengok resepi

 Bahan-bahan nak buat kek :
 - 3 biji telur
- 1 1/2 cwn tepung kek
 - 3/4 cwn gula
 - 1 sudu kecil vanila
- 200 gram coklat masakan
 - 1/2 cwn susu segar
- 200 gram butter
- 1 sudu kecil bp
- 1 cwn coklat chip

Caranya senang, creaming the butter and sugar until fluffy guna electric mixer. Add egg one by one. Add vanila and flour with bp. In the mean time, cairkan choc masakan guna kaedah double boil. Kacau-kacau jgn bagi berketul. Lepas telur, gula dan butter sebati. Masukkan tepung dan bp. Add milk and melted chocolate to the batter. Stir using spatula and finally add the chocolate chip. Pour into 8 inchi pan and bake for 45min or until cook at 180 degree celcius. I used chocolate ganache for the topping. Sesiapa yang tak suka, boleh ganti dengan taburkan icing sugar atas kek tuh. Untuk resepi chocolate ganache pulak. Bahan -bahan nyer mudah saje. Rujuk di bawah :

 - 200 gram choc bar
 - 1/2 cwn heavy cream ( yg ni i buat sendiri sebab was-was dengan kandungan emulsifier nya.. E472)

 Cara pun senang. You just need to double boiled the choc bar until it melt. Then, pour the heavy cream. Stir the mixture until it well combine. Dah siap. Bila kek sejuk..tuangkan di atas kek tadi. Kalau ade lebih..sila simpan ganache tuh dlm frozen. Sebab nanti-nanti bile tekak teringin nak makan yang ade unsur chocolate so u can use it. Panaskan ajer yer. Susah nak jumpa cocoa powder kat sini. Perhaps, french people more like the chocolate bar instead. I did not capture any picture of the choc bar, the double boiled process, the ganache and so forth sebab the situation was like hangin puting beliung! hahahaha... Tak tenteram macam hell kitchen dah rasenye kome oii!!!... Dalam hati memang akan rase kek ni mcm bantat tapi it turned out very well!!!!! Siyes sedap korang. Main-main campak jer semua. Tapi campak kena make sure masuk la semua yer. Itu skill lain pulak kena blaja. Ok, nah gambo nyer :

You Might Also Like

1 comments