Happy CNY from Paris

By Saturday, February 09, 2013 , ,

Assalammualaikum

Hari ni, banyak baca status kat FB pakat balik kampung semua. Best nya..lama sungguh tak balik kampung. Anyway, hari ni rutin macam biasa. Pagi-pagi hantar Hannah ke ecole. Jalan dalam 10min ( jalan laju mcm athlete sebab hubby nak gi keje pulak. Umair and Uwais tinggal kat rumah). By the time sampai..rasa nak tercabut kaki. Hahaha...nampak sgt dah tua. Takdak stamina. But Ok juga, kat sini sejuk..jalan tak rase ape. Kalau kat Malaysia..confirm dah ketiak basah lencun.

Balik-balik, layan Uwais then Umair pulak bangun tido. Nak tunggu kol 11.30am sempat la kemas sket rumah and masak nasi goreng untuk Hannah. Tapau nasi goreng sebab die tak boleh masuk breakfast before ke ecole.Sampai pukul 12pm. Every Friday Hannah ada extra class of French languange. Selalu makan kat depan sekolah tu je...sejuk giler nasi goreng tuh..macam baru bawak kluar peti ais. Hahahah..tapi sebab kelaparan yang amat, maka licin la nasi goreng tu dan yang tukang perabih nasi tu...mama dia. Sebab pagi cuma sempat makan roti ngan nutella jer. Kebulur weh..sesejuk..pastuh jalan kaki lagi tolak stroller ngan bawak Uwais dalam baby wearer.



Sekarang ni winter. Jadi kena minum banyak air but the thing is...dah minum banyak air and sejuk jadi kekerapan ke toilet pun bertambah. Malas betul. Losyen pun dok sapu hari-hari. Now kulit dah adjust sket. Kalau dulu..garu jer kejenye. Hahaha..

Umair sekarang pun dah pandai nak sapu lip balm sendiri. Pandai jer dia. Ni sebab nengok mama and kakak nya pakai lip balm kot.







Petang tadi sempat buat stok bawang blend untuk memasak. Walaupun sudah bergelar fully housewife, tetapi..tidak sama dengan fully housewife yang anak-anak nya remaja dan anak-anak yang masih hingusan. Terkejar-kejar semuanya. Kadang memang rasa nak PENGSAN dah dibuatnya.  Jadi, untuk jimatkan masa..kaedah membuat stok adalah sangat membantu. :)


Lagi?..

lepas siap blend..basuh sumer bende dalam sinki. Lepas tuh pulak..ada niat nak baking cokelat kek. So, start panaskan oven and beat the margerin with sugar. Biar 15min die putar and at the same time..google translation mende nih :





Bila diteliti dan dibuat kajian...rasa was-was pulak sebab die mentioned pasal coloring dye. But tak mentioned pulak E berapa. Kalau E120...means derang guna serangga untuk coloring tuh. Terus cancel!.
Jadi, Kek cokelat tak berhias la. Ingat nak buat topping bende tuh.


Apa pun...sedap jugak kek cokelat nih. Hehehe..Ok la, mata dah tak larat nak bukak. Kuyu macam ikan puyu. Boleh? hahaha..

Selamat berhujung minggu buat rakan-rakan semua.

Wassalam









You Might Also Like

4 comments

  1. mesti sedap kan kek cokelat made in pariss...kikiki

    ReplyDelete
  2. angah! nak resepi kek tu..google??

    acik

    ReplyDelete
  3. btw, we miss u very much!

    ReplyDelete
  4. CIKVIVA: hahaha..biasa jer.Resepi asal izyan masterchef masterchep!!!

    ACIK : ok.try check dlm blog angah ni..."RESEPI"

    ReplyDelete