London_Day 2

By Sunday, February 24, 2013 , ,

Antara tujuan lain kami ke London adalah sebab untuk berjumpa kawan yang dah lama tak jumpa. Kami berkawan since 6yrs old. Sekampung la ni kiranye. Tapi die ikut parents die pindah ke Felcra masa nak masuk umur 7yrs old. Tak sempat nak ke sekolah sama-sama. But we still contact each other...tulis tulis surat yang stail letak bedak kat dalam tu. Hahaha...sweet sangat memory masa tu. Sekarang tak main dah..sumer email..dah canggih dah..yerla, zaman dah berubah kan.

Now, masing-masing dah beranak pinak. Kitaorg lost contact jap masa zaman belajar kat Uni. Tak tau kenapa..but masing2 senyap. Rasanye contact balik masa dah nak kawen kot. And after that..never lost contact until now.

So, yes..this is  our 2nd day story in London.


Umair and Uwais pakai baju sama on that day. Tapi lepas tuh kena pakai winter jacket jugak. So, wajib amik gambar berbaju sedondon.

We started our day at 650am. Solat-mandi-siap2 and turun breakfast around 915am. The elevator was too small for us. However, it just nice to fit 2 adults, 2 toddlers, 1 baby and 1 stroller. Ramai pulak orang yang stay kat hotel ni. So, pagi-pagi memang busy. Kalau nak cepat memang kena guna tangga. Our room is located at level 4. So, jangan harap nak guna stair with the kiddos.


Breakfast was also included in our room and the selection of the menu for the breakfast is way much better from our stayed in Switzerland. They had more choices and we love their croissant very much. Makan panas-panas bersama omelet and baked bean. Served also with hot coffee. Very the orangputih one. Hahahaha... Kalau tak kenyang, can top up at Malaysian canteen hall which just stone throw away from our hotel. 

We took bus number 148 from our hotel to get to the London Eye. Dalam 20min perjalanan maka sampaila ke destinasi. Since, hari tu weekend, so banyak tube derang yg closed for maintenance maka kami pun naik la bas. Ok jugak sebab tak susah nak angkat stroller turun naik tangga kat tube station cuma naik bas ni banyak sgt stop. Hannah complaint pening. Cuaca pun sangat OK. Very sunny but yet very cold.

Masa sampai sini around 11am. Tak ramai lagi orang. Maybe masing-masing nak  tengok changing of guard event at Buckingham Palace. Kami tak pegi sebab baca review ramai sangat orang and leceh if go with kids. Sian derang..tak nampak ape..

Few pictures which being captured by hubby from London eye area :

                                        



We went straight to collect our ticket and you need to show your credit/debit card and the confirmation email upon the collection of the ticket. Beratur tak smpi 5 minit pun dah settle. Tiket tu beli online so that boleh dapat jimat 10% dari original price.

While waiting our cruise on 1145am. So we just walked around the area and snap few pictures

Korang kenal tak sape patung tuh? kitaorg tak kenal pun..hahaha.. Kalau nak tengok sumer collection patung ni, kena masuk kat tempat lain, means beli tiket lain. Tapi, malas nak masuk ..takat tengok patung2 tuh with kiddos rasa macam tak berbaloi. This one, sebab die letak kat area counter nak collect ticket so, free jer nak snap photo. Hehehe



Lepas jalan-jalan kat sini jap. Kitaorg gi ke tempat nak naik boat tuh. Beratur awal sket sebab nak duduk kat top roof seat. Best sket nak snap gamba.

While queuing , baby Uwais is breastfeeding. Memang senang la bawa baby Uwais jalan-jalan sebab die tak banyak ragam and if lapar jer terus direct minum susu and yes! the shawl give the ultimate covers for both of us. Material pun tak jarang. I bought the shawl from classyme.net. This type is crinkle shawl and it's wide and long too. 


We're cruised along the River Thames. Lalu, London Bridge, Big Ben, Parliament building and etc. Tak ingat dah ape namanya sebab sibuk ngan anak-anak. Masa cruising ni ade tourist guide yang cerita nama building and few history about the building/ bridge. Sejuk sangat atas boat ni. Beriya la konon nak dok tempat kat atas pastuh nyesal sebab sejuk. By this time, boat ni nak patah balik..kami turun dok kat deck bawah pulak.


Kosong jer kat bawah nih. Semua nya nak naik kat atas. Hehehe..total time cruised is around 40min. So, habis jer cruised, kami sambung naik ke London eye pulak.

Memang ramai sangat org beraturnak naik London eye tapi, jap jer pun beratur..tak silap dlm 10-15min kot. Terus dapat naik dalam capsule tuh.

 Beautiful view of London City from top. Some ppls said, the view during the night is also spectacular. Tapi, malam ini dah ada agenda lain pulak.





We had enjoyed our 30 minutes ride inside the London eye capsule. Cuaca pun cun! memang puas hati. We then off to 4D experienced pulak. Sebab free jadi, rugi pulak if tak pegi. Pakai spek khas nak tengok 4D tuh. Tak sampai 10min pun rasanya. Siap berasap-asap and kluar air masa layan 4D experienced tuh. Macam tengok wayang kat cinema cuma yang ni berdiri and kena pakai spek. Dalam tu tak amik gambar pun.

Before went back to hotel for lunch. Sempat lagi amik few pictures kat area nih. Masa nak balik nih around 230pm. Ramai sangat orang dah. Memang sangat touristy this area.



Balik hotel, solat and lunch kat Malaysian Hall. This time sebab masing-masing kebulur..so, takder sape nak amik gambar makanan. Tapi yang pasti, hubby makan nasi ayam and nasi campur ada sotong masak kicap, sayur jelatah, kubis goreng and ayam goreng untuk myself..air pulak, teh ais and sirap. ( terliur la pulak )

Lepas makan, amik gambar depan Malaysian Hall pulak. Kaki jadi macam tu sebab nak betulkan kekuda dukung baby Uwais. Umair mcm biasa tak boleh duduk diam. Susah betul nk suh die posing amik gambar.

Balik bilik, lepak-lepak, guling-guling and sempat tertidur sementara tunggu kawan ( Ana ) smpi from Portsmouth. Dalam kol 4pm++, called receptionist tanya derang dah check in ke belum and yeayyy!!! derang dah sampai. So, cepat-cepat call room number derang and janji jumpa kat Malaysian Hall kol 7pm. Sini maghrib kol 520pm.

Hannah and my friend's daughter, Zuyyin. Derang ni sebaya..Zuyyin lahir bulan Jan while Hannah bulan Feb. Last time kitaorg pegi vacation sesama masa tahun 2009 tak silap. Both were still small. Cakap pun belum pandai lagi. Hehehe..Suka betul derang bila dapat jumpa. Zuyyin cakap memang habis slang British nyer. Tersembur-sembur..hahaha... friendly pulak tuh, tak takut orang langsung.




Sebab kami belum dinner lagi, so jalan-jalan lah di Bayswater area ni. Surprisingly, there were so many of Halal restaurants here. Seronok sangat bila jumpa Asian nyer kedai and ada certificate HALAL kat situ. Our 1st trial of restaurant on that night was , Noodle Oodle.  Besar portion makanan nya. So, kitaorg order 2 main dishes jer..share sesama and itupun jenuh nak habiskan. Rasanya agak masin sket..perlu kurangkan garam next time. Hehehe.... Ramai jer org Malaysia ( Melayu ) yang makan dalam ni. Rasa macam kat Malaysia jap. :)

Lepas makan isi perut..sambung jalan-jalan. Tengok kedai runcit la, singgah kedai roti boy la. Bende wajib buat..POSING!. Hehehehe... Lepas tuh, balik bilik and aku gi bilik Ana sebab dia ade kirim barang masa kat Malaysia lagi..so, nak bagi la barang-barang dia tuh. Sempat Hannah and Zuyyin main sesama dalam bilik derang jap.



Riuh rendah bilik dibuatnya. Jangan kena sound ngan jiran sebelah sudah. Malam tuh, semua tido ngan nyenyak sebab kepenatan. So, entry berikutnya adalah melawat ke Whitehall Palace,Big Ben, Trafalgar Square, London Bridge and Oxford street. To be continued... InshaALLAH.







You Might Also Like

2 comments

  1. seronoknya....ok nak bace next pulak... :)

    ReplyDelete
  2. ayoyo, menangis uncle baca entry London!! mampoo brangan sajork~ ni yg kene stat menabung neh!

    ReplyDelete