Simple Pizza Tuna Sedap

By Tuesday, February 05, 2013 ,

Assalammualaikum!.

 Yeay..February sudah. Another few months left now. Hip..hip..hurraayy!!!!...(lompat bintang) tapi kena kepit or landing atas sofa or tilam sebab nanti monsieur Philip dan keluarga terganggu laks. Huhuhu

So, made simple tuna pizza for our minum petang today. Senang sangat...lagi kalau ade mesin penguli. Let's check the ingredients and method :

 - Bahan-bahan:

 1) Tepung gandum 400gram ( dlm 2 cawan)
 2) Bancuhan yeast secukupnya. Mix yeast and 1 tsp sugar with warm water and stir until the sugar and yeast dissolve. Let it be for 10-15min or smpi ada buih-buih naik kat bibir cawan or gelas.

 - Method : 

 Masukkan tepung dalam mixer and tuangkan bancuhan yeast tadi. Jangan lupa letak sedikit garam. Kalau tade mixer yg sesuai..boleh jer uli dengan tangan. Uli smpi tak melekat kat tangan. Biar kan dalam 1 jam. Then, revisit the dough..pastuh tumbuk-tumbuk so that udara keluar dari dough tadi. Next, biarkan lagi dlm 30min. In the meantime..sila preheat oven @ 170degree and let's prepare the topping pulak. Here is the ingredients :
 1) Tuna
  2) Bawang
 3) gula
 4) garam
5) Mayonnaise
 6) Black pepper
7) Parutan cheese
8) Sos cili
 9) Jus lemon
10) Hirisan tomato dan lada benggala

- Hancurkan tuna. Hiris bawang dan campurkan dalam tuna. Masukkan pula garam, gula dan mayonnaise. Kacau rata. Masukkan pula jus lemon. Rasa..kalau dah umphh!!! boleh jadi filling dah. - Sapu rata sos cili pada dough pizza atas pan. Taburkan parutan cheese. Then, spread the tuna filling evenly. Next..letak hirisan tomato and lada benggala. Last but not least...taburkan parutan cheese lagi sekali and finally..letak dalam oven.Bakar selama 45 min atau sehingga masak.

 Sekian.

You Might Also Like

3 comments

  1. hi nany,

    fuyoooo pizza plak hah..telan2 air liur lieya tgk nie tauuuu...nampak sedap tu..gebus gile roti pizzanye...mmg berbaloi2....

    cheff kecik tu pun nak menolong same yeak heeheheh budak2 mmg suke aktiviti kat dapur kan....takpe2 bagi can, so dari kecik dah belajar buat keje umah heheeheheh

    ReplyDelete
  2. salam...

    sedapnyeeee...tak yah g pizza hut dah

    ReplyDelete
  3. LIEYA : Kan? sama macam MIa and Mija tuh...depa suke ...hehehe

    CV : hehehe..nak gi sini nyer pizza was-was..buat sendrik sonang!

    ReplyDelete