Hari Kedua : Umekoji Steam Locomotive Museum Kyoto & Fushimi Inari Shine

By Friday, May 22, 2015 , ,

Assalammualaikum,

Hari ke-2 kami di Kyoto. As per planned, kami pegi ke Umekoji Steam Locomotive Museum and Fushimi Inari Shrine. Memang target nak pergi tempat-tempat yang at least kids will enjoy it. Kat Kyoto ni memang banyak sangat Temple / Shrine. Kena selitkan juga this kind of places purposely for kids tu enjoy

Actually, Locomotive museum ni if jalan dari rumah cuma 10-15min jer. Tapi sebab tak der dek kerana  takut jauh maka kami pun amik cab dari Kyoto Station. Balik jer dari museum tu jalan kaki.

Locomotive museum ni memang sesuai untuk semua golongan. Tak kira tua atau muda. Dalam museum ini memang ade real keretapi yg guna steam-powered. Kami pun sempat utk merasa naik salah satu train locomotive ni. Memang kluar asap kat atas. Bunyi whistle die memang kuat. Ada jer budak yang menangis ketakutan sebab bunyi tuh.

Apa yang menarik, kami lihat nihonjin ni amik kira tenaga warga emas juga. Golongan warga emas diberi kerja-kerja ringan sahaja seperti menjaga tiket kaunter dan menjaga line barisan. Ada juga yang takat berdiri mungkin bergilir dengan rakan setugas.

In front of locomotive museum
Admission ticket. Lupa la brapa yen. Dush!!

Apa yang menarik, kami boleh masuk dlm cab and engines. Nak panjat pun tade masalah. Boleh explore habis habisan. Great experience not only for the kids, but the parents too. Tak percaya?. See my hubby's face. Hehehe...

  Memang boleh tengok setiap train dari dekat. Tade hal. Sangat informative!
                               Mengintai tempat arang dibakar ( dalam train )

                                    
Kat dalam museum ni ade tempat nak collect 'stamp'. Derang sediakan station dan setiap station tu ade number. Boleh 'stamp' kat buku nota yang derang bagi. Bawak balik and jadi kenang kenangan gitu. Seronok Hannah and Umair nak kumpul 'stamp'.


Seterusnya kami naik locomotive train. 10minit jer pun. Pergi and balik. Saja nak merasa. ....

                Ni la pakcik-pakcik Nihojin yang bekerja di locomotive museum

                       Sementara beratur tunggu giliran nak naik locomotive train


                     Tekup telinga sebab takut bunyi whistle train yang kuat. :)


Habis naik train tu kami pun pulang ke rumah. Lunch dan solat. Rehat jap and petang tu sambung perjalanan ke Fushimi Inari Shine pulak.

Basically, kat  Fushimi Inari Shrine ni location die mmg kat area kawasan bukit.. jadi memang banyak sangat tangga nak kena daki. Kitaorg tak naik pun samapi atas. Cuma amik gambar kat bawah tu jer












Lepas dah amik2 gambar sket. Kami pun kluar berehat. Kat depan ade kedai 7-eleven. Maka, singgah beli air dan ais krim sambil Hannah buat english assignment die. Kena tulis macam diary . Ceritakan tentang percutian semasa Golden Week.




       Gaya seorang bapa sedang memberi tunjuk ajar kepada anak gadisnya. :)

Ok sudah selesai misi hari ini. Maka ayuh pulang. Perut sudah lapar mau masak!! Jumpa di entry seterusnya. Hari ke-3 jalan-jalan kami.


You Might Also Like

0 comments