Tips memakai hanbok di Seoul, Korea

By Friday, September 25, 2015 , ,

Ada few places untuk korang try pakai baju tradisi Korean ni. Tapi aku cuma share tempat yang aku dah pergi and confident dengan kewujudannya.

1) Insadong
Insadong information centre. 


Lorong ke tourist information centre ni betul-betul kat depan Ssamzie-gil Mall. Follow jer signboard ni

Tourist information centre

Walaupun ade tulis waktu rehat kat situ. Tapi korang jangan risau, sebab ade jer staff yang lain jaga.
Kalau datang sesorang pun takper sebab nanti staff kat sini akan tolong amikkan gambar korang. Boleh pose ikut gaya masing-masing. Since kitaorg datang during weekdays, so walk in jer la tak de kena buat reservation
Sesi memilih hanbok untuk kanak-kanak
Staff ni akan tolong pakaikan untuk kita.
Aksi gaya sebelum gambar cemerlang dan terbilang
Annyang-haseyo!!! comel kan? ..hehehe
Gaya betul pakai hanbok kena masukkan both hands dlm baju.

Playing around dengan costume mana yang ada




Tips :
Kalau datang kat Insadong, elakkan waktu lepas tengahari sebab nanti akan ramai tourist datang. Waktu favourite kot. Waktu best bila tade orang. Boleh test pelbagai cekak and topi untuk amik gambar dan tak stress posing sebab ade org tunggu and tengok. Hehehe..


2) Unyeongung (Palace)



How to get there :
Line 3 dan stop kat Anguk Station (exit 4/5).

Mahal 300won dari hanbok kat Insadong. 
Tips :
Boleh amik gambar out door. Sekitar kawasan istana ni. Sangat lah dekat dengan apartment yang kitaorg duduk tu. Tinggal lintas jalan je. Tiada bayaran untuk masuk ke istana ni.


3) Deoksugung Palace


How to get there :
line-1 towards Jonggak dan Stop kat  City Hall (exit 2)
Tips : Tiada bayaran dikenakan tapi, time pakai ni masa ada changing royal guard ceremony jer. Setiap hari ada pada pukul ; 11:00 am, 2:00pm and 3:30pm. Habis jer event tu, staff die tutup booth terus. So, boleh amik gambar dengan background changing royal guard ceremony.

You Might Also Like

2 comments

  1. Suke sangat baju ni!!! Dari dulu lagi memang minat sangat tengok fesyen baju traditional korea ni. Cantik sangat nani pakai baju tu. Tak cukup gambar kena letak lagi ni. :D

    ReplyDelete
  2. Hahaha...Adlin! banyak sgt pic smpi aku pun pening which one nak letak.. Thanks for reading my blog Adlin..muahh!!

    ReplyDelete