Nihon no aki

By Monday, November 23, 2015 , , , ,

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Nihon no aki : Musim luruh di Jepun 

Sekejap jer rasenye dah nak masuk bulan December. How time flies! Bulan ni merupakan bulan terakhir musim luruh di Jepun. Seronoknya masa ini bila dapat melihat keindahan daun-daun pokok bertukar warna dari hijau ke kekuning kuningan, oren dan merah. Semuanya bercampur dan hasilnya memang sangat cantik!!!. Alhamdulillah...diberi ALLAH SWT peluang utk kami sekeluarga merasai nikmat dunia yang sebentar ini. 

Kat sini, kalau nak tengok kat mane autumn spot yang cantik ada tempat tempat dia. Kalau di Tokyo, ada few dan kami pergi antara yang dekat dengan rumah. Nama tenpat tu ialah Kokuei Shōwa Kinen Kōen (Showa Commemorative National Government Park) yang terletak di Tachikawa. Lebih kurang 40km dari selatan Tokyo. Koen di sini maksudnya adalah park dan tak semua park free entrance. Macam park yang kami pergi ini kena bayar dalam YEN410 untuk dewasa dan YEN80 untuk kanak-kanak yang berusia 6 tahun ke atas. Ianya dibuka dari pukul 9:30am sehingga 4:30pm (bergantung pada musim ) Boleh click sini for further details yer : http://www.showakinen-koen.jp/html/english/info/index.htm

Kami pergi ke area pokok ginko di mana kiri kanan nya memang ditanam secara simetri. Memang cantik sangat. Subhanallah!..anak-anak macam biasa seronok dapat main daun banyak-banyak. 











Ginko leaves ; characterized by it unique fan shape

Despite of cold weather and the effort to get here sebab kena tukar -tukar train few times we truly enjoyed the beautiful view of autumn. To see and witness the golden ginko leaves covered the place and become a bright and yellow carpet.

We truly cherish this moment and thankful to ALLAH S.W.T for all the blessings that HE shower to us. 

That's all. 

Thank you for reading! 

:)

You Might Also Like

10 comments

  1. pandai anak dara nany posing..
    cantiknya pemandangan kat sana..mampu tengok gambar nany apdet jer lah..

    ReplyDelete
  2. bestnya jepun...suka!..nak pergi juga..insyallah satu hari nanti..done follow sini :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...seronoknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa musim luruh..mmg cantik Jepun ni :)

    nikmat Allah :)

    sejuk jugak ye w/pun musim luruh ye..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah lagi tgk daun gingko... mmg sgt unik!
    Amboi bukan main lagi si anak dara posing... comel!

    ReplyDelete
  5. sungguh cantik ciptaan Allah ;)
    beruntungnya dapat menikmatinya

    ReplyDelete
  6. Cantiknyaaa semua warna kuning....Wa pernah jugak merasa autumn kat Tokyo,,tapi masa tu early winter dah...tapi memng lawaaaa,,,:) Pandai anak-anak posing hihihi. Cantiknya Ginko leaves tu..macam bunga je,,

    ReplyDelete
  7. subhanallah..cantiknye nany..... ishh bile dpt pi jepun nieh....setiap musim nanti nany share cerita dgn gambar2 tau....dpt kiteorg kat sini tumpang merasainyer walooo melalui gambar heheehehehe

    ReplyDelete
  8. mmg cantik sgt.tringinnya nk rsai musim2 mcm ni jugak..
    kat malaysia..musim hujan +banjir ajelah bln 12 ni

    ReplyDelete