Trip to Saiko Iyashino-Sato Nenba (Healing Village) - Day 2 (Part 2)

By Thursday, December 24, 2015 , , , , ,

Assalammualaikum w.b.t

So we took our green line bus around 2:40 pm from the Kawaguchiko Bus Station. Masa ni, tempat duduk dalam bas dah penuh. So, we ended up berdiri except the kiddos yang dah lenguh, dok bersimpuh atas lantai bas. The boys siap tido duduk lagi. Adoii la anak!

The journey took almost 40minutes but the view was really stunning! MashaALLAH...So, ni ade video 20 saat yang sempat dirakam masa dok berdiri dalam bas tu :


Kawasan perkampungan ni ade perkataan "healing" sebab history dulu..masa tahun 1966, ada typhoon yang sangat kuat sampai memusnahkan semua rumah asal yang ada kat sini. After around 40 years macam tu, perkampungan ini dibina semula dengan adanya 23 buah rumah hatched roof style ni.

Tapi kali ini, tujuan pembinaan memang untuk menarik pelancong luar datang sebab few houses become a museums , traditional craft making activities, galleries, shops selling local products, cafes, restaurants and  people also can rent the house to held a small party.

Entrance fees for adult is around YEN350 and primary / middle school kid is YEN150 per head. During winter season ( December - February) business hour from 9:30 am to 4:30 pm and it will be closed on every Wednesday.

Can't help myself from sharing this! Nampak sangat ramai Malaysian / Indonesian come here. I am not sure about the name of this fish. Tapi boleh tahan la harga sekor ikan tu kalau convert dalam RM16 sekor. Boleh beli ikan kembung sekilo kot masak kari! yumss!!! hahahah!

Another street shop selling honey, jeruk buah and fruits
Sebab ade tester and free. Of course la aku tak lepaskan peluang keemasan ni! Alaa..makan jeruk buah cherry kot ...sedap gak!
In front of the entrance
Masa ni Fuji San di kelilingi awan. Cantik sangat sebab macam lukisan
With Fuji San as a background
A water-mill house where buckwheat, wheat or rice is ground
Kalau tengok betul betul, bentuk atap rumah ni looks like a samurai warrior helmet atau dlm nihongo "Kabuto-zukuri"

Layan perasan kot tuh eh?
Rumah no 5 ini adalah rumah "kutsurogi-ya" ( house of relaxation). This house is used for held events sometimes
Memang luas dalam rumah ni. Sesuai untuk buat events
Tengok keadaan rumah ni buatkan teringat drama bersiri  Jepun tajuk Oshin
Dalam salah satu rumah yang mempamerkan seni lukis dan kraf tangan mereka

Creative sangat derang ni. Macam-macam ade

Cute and colorful

Budak ni topi kebun pun boleh jadi menan
Ranting kayu boleh jadi pancing. Ade ke ikan dalam tu?
Damai betul suasana kat sini. Bliss!
Tak sempat masuk pun rumah ni
Here is our family photo
Being a kid that always curious about everything
Tak puas menatap Fuji San
Sementara tunggu bas datang...jom  main!
Asal nak posing sesorang ade jerk yang sibuk nak menyelit..baru ingat nak feling cover album! Hahaha!
Aha! finally berjaya bergambar solo di atas pangku kayu. Hehehe...
Sampai rumah penginapan, kami rehat dan solat maghrib dulu. Dinner malam akhir kami adalah di restoren Tempura lagi. Hajat di hati ingat nak makan di Indian halal restoren tu tapi bas akhir pun pukul 4:40pm. Takperla, tempura pun lazat dan enak!


  

Kesimpulannya, kami puas hati sangat ke sini. Usaha untuk melihat Mount Fuji dan keindahaan ciptaan ALLAH S.W.T juga berjaya. Cuaca menarik, perjalanan dimudahkan, dapat makan tempura sedap , badan sihat dan banyak lagi nikmat yang tak terhitung. Alhamdulillah..syukur sangat atas nikmat yang dikurniakan ni.

Pengalaman berjalan di negara lain memang priceless sangat. Banyak yang kami pelajari dan cuba mengajar anak-anak contoh yang baik. 

Korang pun sama, kena bersyukur dengan apa yang ada yer.. ada yang lebih and ada yang kurang. Takper, kurniaan ALLAH SWT tu luas..kadng-kadang tak terjangkal dek akal fikiran.

Last but not least, thank you for reading this entry.

Have a nice day !


You Might Also Like

0 comments