Cerita kami di Museum Doraemon

By Friday, January 01, 2016 , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Selepas sampai di entrance museum, kami beratur untuk mendengar sedikit taklimat tentang do's and don'ts while we inside the museum.


video
Short video ni dirakam ketika salah seorang staff mereka memberi penerangan untuk masuk ke dalam museum. Gaya die explain tu macam safety briefing dalam flight dah. Kawaii desu nee!!

Kami diberi audio guide sebelum kami masuk ke dalam exhibition room. Boleh mintak 'eigo' kat receptionist tuh. Alat ni for me, sangat helpful. Hannah pun enjoy dan boleh faham dengan apa yang die dengar. Kebanyakan artworks di sini semua dalam bahasa Jepun. Nak baca memang tak faham, so alat ni boleh buat kita appreciate dan faham jalan cerita die.Paling best boleh pilih utk tekan butang "kodomo" (kanak-kanak) dan dewasa. Cara penerangan dia pun berbeza tapi cerita yang sama.
This museum has 3 floors altogether. 1st floor ada 2 exhibition rooms. Memang penuh hasil artworks Fujiko Fujio San di sini. Ada yang die sketch dengan pensel jer. Memang berbakat! cantik jer dan perfect sangat lukisan seni beliau. Tak perlu edit dah kot..
Ini exhibition room I . Semua artworks adalah yang berwarna dan original. Ada cerita di setiap lukisan tersebut. Don't worry if tak paham sebab kita ade audio guide sebagai pembantu! Hehehe..  (Image courtesy from official Fujiko-F-Fujio Museum Web)
Dan seterusnya, kami ke room exhibition II. Sama jugak macam dalam exhibition room I cuma kat sini susunan cerita die ikut tema. Kisah-kisah Doraemon dalam TV tu..cuma yang ni dalam bentuk komik dan dibantu oleh audio guide untuk explain everything.(Image courtesy from official Fujiko-F-Fujio Museum Web)
Khusyuk sangat kan nak dengar explaination artworks tu
Next, kami melihat meja atau tempat khas di mana Fujiko-F-Fujio melakukan kerja-kerja melukis cartoon dan mencari ilham / idea untuk menghasilkan seni beliau.

Kemas tersusun dan seperti ianya masih digunakan. Beliau merupakan talented professional manga artist ketika itu. Dilahirkan pada tahun 1933 dan meninggal dunia disebabkan liver failure pada tahun 1996 ketika usia beliau 62 tahun. Antara kartun famous yang dihasilkan adalah Doraemon dan Obake no Q-taro (Image courtesy from official Fujiko-F-Fujio Museum Web)
Ini adalah view dari meja study Fujio San. Beliau juga mempunyai library yang tersendiri. Buku-buku rujukan masih elok tersimpan. Unik sangat derang buat macam ni.
Umair cakap..."papa, jangan buat bising kat sini". Then, lepas tu die yang cuba lari sana lari sini..huhu nasib berjaya dikawal! :)
Boleh tengok and pandang jer tapi tak boleh pegang yer.. Patut berkilat semacam!
Keluar dari exhibition room terus ke sini. Tempat ini dikenali sebagai "people plaza". Play area where variously “Slightly Strange Experiences” can be enjoyed.
Boleh bergambar juga kat sini

Giant I-pad!



"Halloo Opah! moshi-moshi nenek! Umair dah jumpa Doraemon. Nak kirim kuih dorayaki tak? "
Sebelum tengok theater , isi perut dulu sebab Uwais dah angin satu badan kelaparan. Cranky semacam. Kitaorg pulak lupa nak bawak roti ke biskut ke..adoi!
Sebab cafe die dah penuh. Jadi, kena amik angka giliran. Wahahah! macam kat hospital dah gayanye. Luckily, we only one number before. How to get the ticket number?. Pergi jer kat reception desk tu, then nanti die tanye berapa orang. Lepas tu die tekan mesin dan bagi tiket kat kita.
Nak study sangat menu ni memang malas sebab tau dah banyak yang tak leh makan. So, dalam kepala dah pk nak makan pancake ngan minum air jer
Nah..amik! kids dapat sorang satu cold chocolate tapi tak leh pilih watak ape nak. Randomly jer die buatkan. Me and husband minum hot caffe latte
Order ni untuk semua. Besar jugak..telinga gajah tu kerat sorang separuh dapat. Muka gajah pun sama...hahah! Alhamdulillah..licin. Memang dah warning kena habiskan kasi licin sebab mahal and takmo derang membazir.
Baik sangat waitress tu tolong offer amikkan gambar kami. Agaknya kesian kot tengok masing-masing terkial2 nak amik video la gambar la nak layan anak-anak la..Haha! arigatou nehh!!!
Bile perut dah kenyang, the kids pun layan rooftop playground. Keluar dari cafe tu terus ke sini memang senang jer nak cari.
Not much things can be enjoyed here tapi OK la, budak-budak happy jer
Pintu ke mana sahajaaaa....tapi posing gaya Ultraman!
Musim winter gelap awal walhal time ni baru pukul 5 lebeh. Effect lampu biru kat sini jadikan sumer gambar nampak biruuuu...
While waiting for theater time, the kids is killing their time inside the Kid's space
Exploring the wooden toys
Baca komik pun sambil makan dorayaki. Lengkap ngan green tea lagi tu.. :)
Our last activity ; watching theater. Tiket ni die bagi masa kat ticket kaunter mula-mula masuk tadi. Simpan leklok jangan bagi hilang yer...

Theater ni terletak di level 2F. Berdekatan dengan people's plaza. Ada masa-masa die untuk masuk sini.
Boleh check notice yang derang bagi masa masuk ke dalam museum ni. Ada info yang sangat berguna.
So, lepas layan theater tu, kami pun terus pulang. Tak beli pape pun kat dalam Museum gift shop tu. Takat lalu jer amik bau. Hahaha!



Macam-macam warna shuttle bas bertemakan Doraemon
Lihat dan semak sini untuk jadual shuttle bus dari museum ke Noborito Station
Waiting for the next shuttle bus
Nearest eki station to take a shuttle bus to the museum
Last picture at Noborito Station
To conclude our short trip to the museum, hereby I shared my points and experienced:

1) Try to get ticket early than 4:00pm so that you will have more time to enjoy all the artworks and children will love to play around at the playground.

2) We love to see all the artworks exhibited in the museum since all of us are Doraemon's fan while we are kids. 

4) The theather  showed 100% in nihongo (japanese) and I think it will be better if the museum provide it with substitle. 

All in all, we still enjoyed the museum.

Thank you for reading !


You Might Also Like

4 comments

  1. Dok plan nak pi juga sbb area ni Ada 3 tempat best Dok target senrio sbb yomurin land dah pi tinggai doreamon n senrio blm...worth it x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum!

      Thank you sebab sudi singgah blog yg tak seberapa ni. Baru smpi Doraemon museum jer. Frankly speaking, takbanyak pun patung2 doraemon dan kawan-kawan. Museum ni, more on penulis/pelukis ceta Doraemon ni..Fujiko F Fujio tu. Banyak yang kena baca or dengar through the audio guide tu. Tapi, depends kat taste masing2..ade org tak suke kan sebab mcm bosan kot..hahah..but for us, OK jer..seronok tengok hasil asal artworks Fujiko ni. Nak google la senrio and yomurin land

      Delete
    2. Patut la tickets murah ekk
      Attraction x brpa best๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Delete
  2. Best betoi geng2 dok Jepun Ni.. Kirim Salam Doraemon noo

    ReplyDelete