Tips bersolat di Edo Wonderland Nikko Edomura

By Tuesday, January 19, 2016 , ,

Assalammualaikum w.b.t

Sebenarnya tidaklah sesusah mana untuk bersolat di  Edo Wonderland walaupun tiada tempat khas disediakan . Alhamdulillah...urusan untuk menunaikan solat dipermudahkan.

Jangan lupa amik map masa korang beli tiket kat dalam ni. Tempat yang kami gunakan untuk solat adalah di kawasan"Nyan-mage Theater". There is a few reasons why we choose Nyan-mage theater as our prayer spot. Antaranya :

1) Dekat dengan tandas - senang nak amik wudu
2) Tempat yang aku rasa paling tak glamour kat sini. So, yes..less people, less crowd.

Nyan-mage Theater ni terletak antara tempat yang paling  hujung sekali dalam park ni. Tulisan yang berwarna ungu, number 7.  Berhampiran dengan tandas.
Di hadapan Nyan-mage Theater
Kalau korang dok pusing-pusing nak cari theater ni kat mane and tetiba nampak sign board ni..means korang berada di jalan yang benar
Dalam ni agak luas juga. So, toleh ke kiri and nampak tak ada macam lorong yang ada fire distinguisher tu? yups, ada penghadang tu..so, itulah tempatnya.
Penghadang tu boleh jer bukak then, ade pintu nak masuk dalam ni. Tolak jer pintu tu since tak berkunci. Then, solat la kat lorong ni.
So far, OK jer kami both solat kat sini. Kalau takmo solat kat sini, boleh jer solat kat luar tadi ..kat belakang almari kaca tu..pun boleh juga.

Tips :

Di sini, tandas OKU tidak berkunci. Sentiasa boleh digunakan. Jadi, kalau masa tu line clear boleh la amik wuduk kat sini. Kalau  nak lagi senang..isi air jer dlm botol spray then amik wudu macam biasa dalam tandas biasa. Bila dah guna tandas OKU tu, pandai-pandai la yer..jangan sampai banjir pulak. Hehehe...sila gunakan air dengan berhemah.

Sekian, harap membantu untuk sesiapa yang mencari tempat bersolat di Edo Wonderland.

You Might Also Like

5 comments

  1. Salam singgah... hihi lama tak singgah blog nany...

    apapun tips solat ni sangat berguna untuk yang travel ke luar negara...

    ReplyDelete
  2. tiada alasan kn walapun di mana kita berada..insyallah akan dipermudahkn Olehnya.

    ReplyDelete
  3. Yg best almost tempat kt nihon ni bersih khen.
    How's ur trip to Nikko ? Best ? Ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best! sebab pergi 2 tempat jer. Edo and Tobu world square..nak story mori dalam ni..kumpul mood jap. Hahah!

      Delete
  4. skrang ni jepun pun dah frenly muslim kan nany...kat epot dah ade surau yg selesa...tempat2 pelancongan pun dah disediakan kemudahan surau....bagus laa mcm nie...kite rase selamat nak berjalan kalo pi negara2 mcm nieh....ye laa skrang kan mcm2 kes melibatkan islam militan n is....tak pasal2 muslim2 lain di pandang serong....

    ReplyDelete