Ramadhan Project 2016 Bersama Hannah, Umair dan Uwais

By Wednesday, June 22, 2016 , , , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Ahad baru-baru ni (19 . June . 2016 ) saya dan anak-anak juga ditemani dengan rakan baru Ija pergi melawat seorang ibu yang tinggal berseorangan bersama anak-anak beliau seramai 8 orang. Kisahnya, bila di whatsapp group yang saya join berkongsi tentang kisah hidup susah ibu ini.

Kebetulan, Ahad lepas kami tak buat apa-apa dan  masa tu terfikir yang saya belum ada sebarang pengisian Ramadhan lagi untuk anak-anak saya. Berbanding tahun lepas, banyak la juga yang berjaya dibuat. Boleh baca sini untuk cerita Ramadhan kami tahun lepas di Jepun. :)

Semuanya impromptu idea when I suddenly think to join Ija to visit the mother. Alhamdulillah, my children that now is aging at 8,6 and 4yrs old was very excited to give some money to them after I explained about SADAQAH and charity to them.

I also teach them simple mathematic when they need to count the coin. After done, all money must put inside the 'sampul duit raya'. Apart from that, I told and advised them to sit still and don't mess up anything at the house that we are going to visit soon. Okla, I think derang dengar cakap sebab tak lama pun we all spent masa kat rumah kakak tu.

Rumah mereka terletak di Puncak Jalil 1. Mereka menyewa rumah kedai. Sewa rumah RM650 sebulan. Suaminya tidak tinggal bersama atas faktor kemiskinan dan kesusahan menyebabkan beliau terpaksa keluar berhari-hari untuk bekerja di luar.

When I compared our lives with them terus rasa bersyukur sangat dengan apa yang ada. I really feel grateful for what I have now. Blessed with the best health and having kids around. Kesian budak-budak tuh, bila ntah last jumpa ayah mereka. At least my kids memang dah tau or ade fix date untuk jumpa papa derang eventhough my husband kerja luar from Selangor.

Mommy Ija yang paling kanan sekali. Kakak Saripah tuh yang pakai tudung maroon and purple. This is their living hall looks like. Banyak barang and baju yang diterima hasil sumbangan orang ramai. Alhamdulillah..according to her..she received a lot of contribution from public. Orang Malaysia ni memang terkenal dengan sifat pemurah nya. Lagi-lagi now Bulan Ramadhan..memang semua berebut nak buat kebaikan. Tamak pahala gitu!.

Anyone yang living at Puncak Jalil neighbourhood can pay her visit. Do contact her first since she said..orang-orang kat bawah tuh..selalu kacau derang termasuklah memutuskan bekalan elektrik. Just because she can't afford to pay the house rental. The owner don't like them..but I said and tried to calm her. Be patient and may ALLAH S.W.T make ease your business and protect your children.

So, hereby is her phone number :017-2157354

Then, we off to our home. Hujan sangat-sangat lebat. Sampai rumah almost 7:00pm. Terus masuk dapur masak nasi goreng. Itu jer yang sempat. Alhamdulillah..anak-anak enjoy the food. Kenyang juga kan. :)

That night, Umair took one piece of paper and he recalled what was happened that evening by drawing it. Hujan lebat and ada kilat sabung menyabung. Clever boy!

My kids ni actually suka sangat tengok suasana hujan lebat bila dalam kereta. Excited bila kereta ni lalu kawasan jalan yang penuh dengan air. Hurmm...macam awesome sangat kot bila tengok air terpercik sana sini. Mak yang drive ni memang cuak juga kan. Hehehe..

Okla, that's all for this time. InshaALLAH, hari ini ada majlis iftar dekat sekolah Hannah. Tak sabar untuk mera'ikan majlis plus boleh la berphoto shooot. :)

Thank you for reading!



You Might Also Like

4 comments

  1. Allahu. Moga moga makin banyak bantuan yang akan dihulurkan kepada keluarga ini. Bila kita buat ziarah macam ni memang akan rasa bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang sebab tak semua dapat rasainya kan.

    ReplyDelete
  2. Allahu. Moga moga makin banyak bantuan yang akan dihulurkan kepada keluarga ini. Bila kita buat ziarah macam ni memang akan rasa bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang sebab tak semua dapat rasainya kan.

    ReplyDelete
  3. seronoknya dapat buat menziarahi ornag yang memerlukan macam ni. sebab masa ni lah kita boleh selami perasaan dan kehidupan orang lain. masa ni jugaklah kita akan bersyukur dengan hidup kita kan ;)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..bgus ajr ank2 dr kecil mcm ni..
    bila tgk khidupan org lain..bsyukur dgn khidupan kt..

    waaahhh.bagus imiginasi dia melukis smula kjadian y blaku tu

    ReplyDelete