Jom belajar Bahasa Jepun ( Nihonggo o benkyoushimashouu!!)

By Tuesday, November 29, 2016 , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Konnchiwa
Ogenki desu ka

Good day
How are you?

Terasa lama tak bercakap nihonggo ( bahasa Jepun ) walaupun ibarat ayam dan itik. Tapi, confident itu penting! Hahaha...

Cubaan berinteraksi dengan Nihonjin ( Orang Jepun ) suatu ketika dahulu
Balik Malaysia, berkarat terus sebab tak apply langsung. Celah mana nak cakap Jepun tuh pun tak tahula. Unless, mendisplinkan diri pergi belajar balik, amik exam JLPT ( Japanese Language Profiency Test ), belajar sampai power, apply biasiswa pergi Nihon sambung belajar balik kat sana. Wow! tinggi nya angan-angan. Hello~~~ berpijak pada bumi yang nyata please.

Taderla...

Sebenarnya kalau betul-betul nak memang boleh diusahakan sebab kita ada pilihan dalam hidup. Walaupun Qada' dan Qadar, tetapi kita yang masih mencorak kan kehidupan kita nak yang macam mana kan? Okeylah..memang saya tak nak pun. Kih!

Sebelum lari dari topik asal. Jom kita tengok basic conversation kalau kita nak bercakap Jepun. Mana tau, kot-kot ada kenalan baru Orang Jepun ke, dapat melancong ke Negara Jepun, or bakal menantu Orang Jepun <__>  ( yang ni agak over la sket kan. Tapi..tapi..tapi ..kalau dapat pun apa salah nya kan? ? ) Angan-angan lagi.

Kalau korang saje-saje nak say 'Hi' kat Japanese , sila berdiri tegak dan jangan lupa senyum dulu. Lagipun bab senyum ni  Nabi Muhammad S.A.W ( p.b.u.h ) memang selalu buat. Malah baginda tidak akan memulakan percakapannya selagi tidak didahulukan dengan senyuman. So, make it practice ok? Tak kisah la dengan sesiapa pun. Contoh : cashier, toll gate girl, jiran tetangga, suami , isteri, anak-anak and the list goes on :)

Lepas tuh cakap :

Konnichiwa! ( Good day! ataupun selamat tengahari )
Ohaiyou Gozaimasu ! ( Good Morning )
Konbanwa ( Good Evening )

Once upon a time. Masa summer matsuri ni depa sambut depan rumah ajer :)
1) Kalau nak tanye. Sihat ke tidak ? Cakap macam ni :

O genki desu ka

genki ( sihat / baik )
desu ( is )
ka ( selalu digunakan dalam ayat tanya )

Kalau sihat jawab macam ni

Haii! genki desu ( yer..saya sihat )
ataupun
Haii! totemo genki desu  ( yer..saya sihat sangat )

2) Nak cerita lebih pun boleh. Katakanlah korang nak introduce diri sendiri yang basic setakat nama ajer kan.

Watashi no namae wa ( Your name ) desu
Watashi no namae wa (Nany ) desu

Kalau nak lagi proper means lebih bersopan santun tinggi budi pekerti  pula :

Hajimemashite. Watashi no namae wa Nany desu. Yoroshiku Onegaishimasu!
Nice to meet you. My name is Nany. Sila beri tunjuk ajar ( yang ni boleh digunakan dalam pelbagai situasi )

3) Lepas shopping selalu nya mereka akan cakap :

Arigato gozaimasu / gozaimashita ( thanks )

Kita jawab balik :

Doo iteshimashite (you're welcome)

Kadang-kadang derang akan cakap bahasa pasar juga. Contohnya : Domoo! ( you're welcome )

4) Lepas tuh nak say bye-bye pulak :

Jaa ne ( see you )

Kita jawab :

Bai bai. Ja mata! ( well, see you later )

5) Nak start makan selalu kita baca doa dulu. Orang Jepun pula cakap :

Itadakimasu ( Let's eat ) .

6) Ini kalau korang berkesempatan ada rezeki ke Negara Jepun. Memang bila kita masuk mana-mana kedai kat sana, derang akan welcome kite dengan perkataan :

Irrasshaimase ( Welcome )
Korang tak yah jawab ape pun. Sengih-sengih ajer sudah. Hahah!

Anyways, dah banyak kali masa makan kat Sushi King waitress kat sini pun akan cakap Irrasshaimase jugak tau. Bagus-bagus...cuma kena semangat lebih sket bila greeting customer. Heheh~

7) Kata la masa tuh kita dalam lift and nak keluar . Then nak cakap excuse me kat orang depan kita tuh. Boleh cakap macam ni :

Sumimasen ( ingat ajer sumi tu rasenye masin)

8) Tetiba terlanggar or terbuat sesuatu secara tak sengaja dan nak mintak maaf :

Gomennasaii. Or  Gomen ne! ( bukan gomen kerajaan yer )

9) Bila makan ramen or any food and rasa sedap  :

Oishii!!! ( delicious )

My elephant pandan cake. Oishii!
Kalau sedap sangat-sangat sampai meleleh air mata :

Totemo Oishii! ( Very delicious ) Watashiwa daisuki desu! ( I like it)

Kore, totemo oishii!!!
 10) Kalau tengok any show / window shopping / nak puji barang tuh cantik / atau anything yang bagus then, kita pun impressed. Boleh sebut :

Sugoii!!! 


11) Cantiknyaaa~~~~  in Japanese :

Kireii~~~ 

Hana Zakura ga totemo kireii desu!
Kore wa, kireii desu ka? :)

Minna san, kono wo 'entry' yonde itadaki arigatou gozaimashita. Kore wa, nihonjin no shashin desu. Sakura o hanami ni Nihon :)

That's All and Thank you for reading






You Might Also Like

4 comments

  1. Terbelit lidah kakak baca hihi...
    Kakak tahu koniciwa dan ohaiyou gozaimasu aje:)

    ReplyDelete
  2. Dear.. pernah belajar survival japanese dulu tapi tak pernah apply. Makanya, berkarat la jugak haha

    ReplyDelete
  3. Amy tau 2-3 perkataan aje sbb selalu tengok drama jepun mcm citer DR X tu.
    Teringat pulak masa ikut en hubby ke sana dulu, kawan dia bantai cakap melayu dengan cashier sana. Dah mcm ayam n itik pulak.

    ReplyDelete
  4. Simple je japanese languange tp bebelit lidah nk baca dan sebut. Hahaha

    ReplyDelete