Resepi mushroom yang sedap . Hanya 3 minit!

By Sunday, December 25, 2016 , ,

Assalammualaikum w.b.t

Resepi ni jadi 5 minit kalau ambik masa untuk bersihkan kulit dia. Tapi bukan basuh eh...koyak kulit atas die tuh macam kita bersihkan carrot. Yang hitam-hitam tuh takmo..nak yang bersih putih ajer.

All you need is :

1) Champ Mushroom
2) Ginger
3) Oyster sauce

Step by step :

1) Bersihkan dulu mushroom tuh. Tapi tak perlu basuh ok? just buang kulit paling atas tuh jer. Then, potong 4 bahagian

2) Ambil ginger, then cincang halus

3) Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan ginger. Kacau jap sampai naik bau.

4) Masukkan mushrooms yang dah dipotong 4 tadi. Kacau-kacau rata. Masukkan 1-2 sudu besar air. ( Depends on mushrooms's quantity)

5) Lastly, masukkan oyster sauce. Keep stirring. Garam and gula  tak payah dah sebab oyster sauce tuh dah masin lengkap semua.

6) Masak dengan api yang kuat dan tutup kuali so that, wap dia tak keluar. Nanti mushrooms tuh akan lebih juicy and moistured.

7) About 3 minutes. Tutup api. Siap!


Resepi ni favourite satu rumah. Confirm habis kalau masak ni. Hannah siap korek kuah die yang sket tuh sampai licin. Hahah!

Nanti cuba la, sebab kalau dah tak tau nak masak ape sayur kan..selain dari ulam yang tinggal basuh , potong-potong terus letak dalam pinggan. Suap.

That's All and Thank you for reading

Have a long and great weekends!!!


You Might Also Like

2 comments

  1. Sedapnyaa. Nani selalu goreng takpun buat sup. Lepas ni boleh try guna resepi kak Nany pulak

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete