Exam Oriented?

By Saturday, August 19, 2017 , , , ,

Assalammualaikum w.b.t


Kebiasaannya selepas solat maghrib, kami memang akan mengaji dan buat lah aktiviti ilmiah yang lain. Kalau ada homework, terus lah siapkan homework.

Antara nya hafazan.

Dan tidak semestinya hafazan ayat-ayat Al-Quran sahaja. Kadang-kadang saya selitkan juga bacaan-bacaan solat.

Antaranya, haritu saya minta Hannah, baca semula bacaan duduk antara dua sujud.



Sebenarnya, Hannah hafal maksud kot bahasa melayu yang lain. Bukan yang macam ni. Dan bukan juga seperti yang dalam buku yang saya gunakan. Tapi saya yakin, generally...apa yang nak disampaikan kepada ALLAH S.W.T itu sama sahaja maksudnya ( Bila translate arabic to malay)

Dan Alhamdulillah..dia masih ingat seperti yang kami sama-sama baca dalam buku tuh. Cuma, isunya bila dia bagitahu :

"Mama, Muallim kata kena lah hafal yang macam dalam buku teks sirah ni, sebab nak kena jawab dalam EXAM. Kena sama"

Duhhh...

"Takperla Hannah, EXAM is only on paper. The real is when you truly understand what did you say during your  prayer / solat "

Hurmm...

Harap sangat, suatu hari nanti mindset yang terlalu exam oriented ni berubah. Especially bab-bab macam ni. As long as  ALLAH S.W.T knows what's in your heart and your focusing is...then InshaALLAH, we should be fine.

That's All and Thank You for reading



You Might Also Like

5 comments

  1. Bagus aktiviti macam ni, dulu saya pun buat tapi lama2 berhenti pula, kena mulakan kembali nih

    ReplyDelete
  2. Islam sangat memudahkan...yang sering menyusahkan adakala manusia itu sendiri...undang-undang yang tercatat pada kertas adakala sangat teguh dipatuhi walhal hanya Al QURAN (wahyu) DAN HADIS tidak boleh kita ubah.

    ReplyDelete
  3. Budak-budak kan kak, apa yang cikgu dia cakap itulah yang dia ambil literally. Bagus Hannah ni dengar cakap cikgu hehe. Tak nak comment banyak tentang our education system ni tapi tu lah... :(

    ReplyDelete
  4. Dah gitu procedurenya Nanny. Nak tak nak kena ikutlah jugak. Tapi tak pe, yg penting kena fahan konsepnya...
    Makna dan sebutan dia kot mana pun sama...

    ReplyDelete
  5. baguslaa nani.... rajin.. heheh azni tak rajin .. kadang kadang jer..

    ReplyDelete