Sebelum, Selepas Dan Sekarang - Part 1

By Friday, December 29, 2017 ,

Assalammualaikum w.b.t

Hi All!

Today merupakan cerita throwback about 4-5 years ago when I was a career mom. Masa tuh kami maidless.Husband  will be going to his office by motorbike and me with Kelisa. Selalunya memang rutin setiap pagi yang my husband  send the children to the nursery sebab dia pergi keja kan naik motor. Mencelah sana sini tetap boleh smpi before 9.00 am. Time balik, baru my turn fetch the kids.

Untuk memberikan yang terbaik buat anak-anak.. my daily routine will cook them a breakfast. Very simple one yang takder lah berkecah dapur I tuh. Well, seboleh nya cuba untuk mengurangkan sebarang kekotoran yang hinggap di dapur. Kerja keluar rumah seawal 6:30am and balik almost maghrib. I was really desperate looking for a time to clean up the kitchen. Ended up, buat mana yang mampu ajerla.
I realized..it was not an easy task to be a good mom and employee. My kids dulu every morning memang berdrama menangis sakan time mandi or bangun pagi. Mungkin derang tak cukup tidur and tak seronok pun dok kat nursery tuh kan. 

Yerla, setahun sebelum tuh I was on my unpaid leave following my husband to Paris. The kids with me 24/7 everyday.  I feel really guilty at that time. But, what else that I can do? Walaupun dalam hati menjerit rasa nak resign jer. Disebabkan memang sebelum unpaid leave tuh, saya nak sambung semula kerja, so yes.I tetap gigih meredah kesesakan di awal pagi. 
Disebabkan rasa guilty tuh..I will leave this kind of messages to my children. I hope they will know and understand that, eventhough celik jer mata  bukan mama yang uruskan derang but they will always in my heart forever. 
Husband cakap, memang Hannah akan baca apa yang saya tulis. Cuma lagi dua orang tuh, derang tak tau baca lagi. Alhamdulillah, husband penyabar sangat masa tuh. Tak boleh bayang kalau ibu tunggal yang kena uruskan anak-anak kecik berseorangan. Semoga tabah lah sentiasa.
Moving forward today.

I have to admit that sometimes I take my 'free' time at home for granted. No more special message macam dulu-dulu. Now I can interprete my time is "Quantity vs Quality". Until, recently my dear daughter buat sampul surat sorang satu and semua orang patutnya dalam rumah ni tulis something and masukkan dalam sampul surat tu  setiap hari. 

I tell them, only write a GOOD message. 

But, I is always mengelat. HAHAH! sebab fikir..they can always have me when they needed. Lapar ajer mama masak. Buat aktiviti itu dan ini. Banyak outing sana sini ( read pergi GIANT and kedai runcit ajer pun)

My point is. Let's us appreciate people around us. Especially our spouses, children, siblings, parents and friends. Anak-anak ini membesar cepat ajer. Sekejap jer anak-anak ni dah membesar. Mama harap, banyak good memories and contoh tauladan yang baik mama tunjukkan untuk anak-anak mama.

All the photos remind me on my hardship bab feeling seorang ibu setiap pagi nak meninggalkan anak-anaknya diasuh dan dijaga oleh orang lain. Semoga ALLAH SWT sentiasa memelihara anak-anak kita. Amin ..InshaALLAH. 

That's All and Thank you for reading!

You Might Also Like

3 comments

  1. Nany,i read your entry dari awal sampai habis with this feeling"Kuatnya nany,hebat nany,i adore u darling"..Now rasa semangat nak jadi good mother like u dear,even working still can cooking..huhu,me?huhu ikut mood juga,kalau masuk insta tu masak lah tu,kalau tak ,hemmm even baru anak sorang...selalu mak yang tolong..wuaarhhh im so bad...

    ReplyDelete
  2. Betul kak.kena hargai mereka dkt sisi kita. Salah satu nikmat yg perlu disyukuri. Ana sebab rasa kesian dkt syafi masa umur dia bawah 10 bulan ana decide resign.alhamdulillah it was a good decision yg ana pernah lakukan.now im so happy to be a fulltime housewife even though x semewah masa kerja dulu. Janji happiness is always with me at home.

    ReplyDelete