Kisah hebat seorang lelaki di dalam surah yasin

By Sunday, January 14, 2018 ,

Assalammualaikum w.b.t

Hai semua.

Sebelum ni kita selalu dengar kisah pemuda-pemuda yang hebat di dalam surah Al-Kahf. Kali ini, saya anak kongsikan cerita tentang kisah seorang lelaki yang hebat di mata ALLAH S.W.T

Sungguh, sebelum ini saya hanya baca jer surah yasin tuh as a 'ritual' Khamis malam Jumaat ataupun ketika ada orang sedang nazak ataupun kematian. I don't know what is the story inside the surah. Or lesson that ALLAH S.W.T want us to know.

Lepas attend kelas tajwid barulah terbuka hati nak tahu lebih details lagi. Apa yang menarik perhatian saya, dalam ayat ke-20 surah yasin :

"Dan Datanglah dari ujung kota seorang laki-laki dengan bergegas dia berkata wahai kaumku ikutilah utusan-utusan itu"

Selepas ustazah memberitahu lelaki tersebut datang kepada kaumnya supaya patuh kepada rasul-rasul yang diutuskan oleh ALLAH S.W.T namun akhirnya dia dibunuh dan sebagai balasan mati syahid , ALLAH S.W.T memasukkan beliau ke dalam syurga.

Kebetulan, saya juga sedang menghafal surah yasin ini. Untuk saya lebih mudah menghafal, saya sebagai orang "Intuition" perlu juga memahami cerita / makna disebalik ayat-ayat suci yang sedang saya hafal ini. Memang ianya membantu saya dalam menghafal.

Jadi saya teruskan menonton tafsir bersiri dari Youtube yang disampaikan oleh Ustaz Nouman Ali Khan. Cerita yang diberitahu Ustaz Nouman Ali Khan menyebabkan saya berfikir tentang apa yang beliau sampaikan mengenai kisah seorang lelaki iaitu "rajul" di dalam ayat tersebut.

Antara point penting yang saya dapat :

1) ALLAH S.W.T tidak menyatakan secara details 'rajul' tersebut. Not his name, address, education level, followers that he has. Nope! but ALLAH S.W.T recorded his story in AL-Quran. And he finally entered to paradise sebab mati syahid kena bunuh dengan kaumnya sendiri. ( after some debates and arguments between the guy and his people). His story being recited many times. Berulang-ulang dibaca semenjak turunnya ayat ini sehinggalah hari kiamat.

I think that 'rajul' sangat2 beruntung sebab kisah beliau dimartabatkan di dalam salah satu mukjizat Nabi Muhammad S.A.W iaitu buku yang TERAGUNG di ALAM SEMESTA. Not in forbes magazine, or world's genius of record. All those books are temporarily and it was only written by human. Unlike AL-Quran. The ayah is come from Luth Mahfuz and send through the leader of Malaikat - Jibarail. MashaALLAH.

Seriously, his story hit me a lot. It makes me thinking, to slow down , back track and ask myself. What is the purpose i'm doing this and that. Whom I want to please to?

2) This 'rajul' has no resources. He only has two legs but yet, he was so struggling in doing his dakwah. Look at the word "Yas'a" meaning tergesa-gesa. Pasti beliau berlari-lari dari suatu hujung kota yang jauh untuk menyampaikan kebenaran kepada kaumnya.

Nowadays, we are living in the world that full of resources. Not only money and trasnportation but the same goes to our technologies. We have a tremendous social media platform - twitter, youtube, blog, Fb, IG, email, WhatsApp and the list keep going on. How then, we used all these resources?

Because ALLAH S.W.T will rewards us for all the good deeds that we made. ALLAH S.W.T looks at our effort and the struggleness that we come through. I hope ..I can become like that 'rajul'. Or at least, make him as an example in my life. Perhaps by starting with any volunteering job. A consistent in sedeqah. Some people is struggle in performing a tahajud. Puasa sunat Isnin-Khamis.

Tapi, Ibadat tidak hanya tertumpu pada perkara-perkara yang khusus. Meringankan beban orang lain juga dikira sebagai Ibadat juga. Remember that..ALLAH S.W.T is the BEST and PERFECT Hakim. Jadi, selalu ingatkan diri..walaupun kadang kita rasa kecik ajer contribution kita tuh. Tapi mungkin TIDAK pada pandangan ALLAH S.W.T . Semoga hati kita sentiasa redha dan ikhlas dalam melakukan kebaikan.

That's All and Thank you for reading!





You Might Also Like

3 comments

  1. nice share kak, lps baca nih lps ni nk belek jgk lah psl lelaki ini kt surah yassin bila baca nnti

    ReplyDelete
  2. Great sharing kak. Hebat umat zaman dahulu kak. Beza dengan kita skrg ni. Dulu nak dakwah Bukan senang namun mereka tetap berjaya. Skrg dah ada mcm2 platform but still kita masih "segan" nk dakwah. Peringatan utk diri ana sendiri.

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang bagus, kena belek balik surah yasin lepas ni :)

    ReplyDelete