Eksperimen Ambil Gambar Dalam Hujan

By Friday, February 23, 2018 , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Saya sebenarnya geram ajer bila tengok gambar cantik-cantik yang ada momen dirakamkan di situ. Pada saya, gambar yang cantik ada cerita yang tersembunyi di situ. Happy, sedih, curosity dan moment lain yang kadang-kadang kita boleh lihat jelas bila lihat kepada gambar tersebut.

Detik yang saya nak sangat rakamkan adalah percikan air yang cantik. Nampak jelas airnya di situ. Saya ade jengah IG seorang wanita photographer yang hebat dikenali sebagai Min Mohd.

Gambar-gambar yang dikongsikan beliau pada saya sangat unik. Tapi yang paling terliur tengok gambar yang ada percikan air dan gabungan cahaya yang menyebabkan gambar tersebut sangat 'hidup'.

Maka saya minta husband saya jadi coach saya sekejap untuk hasilkan gambar yang saya idam-idamkan. Banyak juga teori yang diajar dan terus masuk praktikal. Anak-anak jadi model kami petang itu. Dan kebetulan hari itu pun hujan cuma tak berapa lebat.

Antara yang saya belajar adalah tentang berapa banyak cahaya yang perlu masuk ke dalam kamera jika kita berada di indoor atau outdoor. Kalau outdoor, InshaALLAH..cahaya akan cukup masuk ke dalam. Penting untuk memastikan kelajuan kamera kita menangkap moment tersebut. Kalau tak itu yang blur pergerakan tuh.

Pada asalnya, husband suggest saya gunakan Mode 'S' iaitu shutter untuk ambil gambar pergerakan. Sebab saya nak freezekan the movement. Tapi sebab kat luar ..cahaya cukup baik. Jadi, mantain sahaja mode 'A' iaitu auto.

Kami test dalam rumah dulu. Pergerakan kipas ceiling rumah. Memang ade beza kalau kita adjust shutter speed pada kamera tuh. Bilah kipas jadi blur bila kita rendahkan shutter speed tuh sebab tak cukup pencayaan yang masuk.

Suka sangat bila dapat tengok droplet water ni ha!
Untuk gambar ini saya gunakan burst shot. Means, die amik gambar berkali-kali laju-laju. Macam machine gun tuh ha! 😂
I just love for both of their expressions!
Dan gambar air bila ditukar kan ke black and white! hasilnya sangat memukau kalbu. Tak sabar nak ajak husband pegi mana-mana air terjun or sungai untuk ambil gambar lagi. HAHAH! Over kan? walhal boleh jer dalam toilet pun.

That's All and Thank you for reading!








You Might Also Like

3 comments

  1. Cantik semua gambar2 tu terutama gambar yg anak2 ketawa bermain hujan tu

    ReplyDelete
  2. cantik kak.... pakai kamera dslr ke?
    gambar dlm hujan tu mmg lawo lagi2 nmak titis2 ujan

    ReplyDelete