Smartphone. When Hannah voice out.

By Thursday, July 26, 2018 , ,

 Assalammualaikum w.b.t

Biasakan dengar kan tajuk entry kali ini?

Ada yang kata 100% tidak bagus jika beri smartphone kepada anak-anak especially yang di tadika, sekolah rendah dan menengah. Well, yang menengah tuh..maybe dah boleh consider. Kot?

Dan ada juga pendapat yang mengatakan, tidak salah untuk diberikan kepada mereka tetapi haruslah dalam kawalan dan monitor.

So far, kami masih bertahan dan masih dengan prinsip no smartphone at their age now ( sekolah rendah).

It doesn't mean that they never exposed at all. Of course la anak-anak boleh access our smartphones. But very limited of games and apps. Yang ada games dlm my phone is only chess game.

My husband langsung tade game dalam smartphone dia. Huhuhu~

Our kids know how to chat using WhatsApp. I always gave them my phone since they want to chat with their daddy. Seronok juga bila baca apa yang budak-budak ni tulis kat papanya. Merapu pun ada tapi at the sametime, it proof that electronic gadget through social media is actually help you to maintain the relationship if you are living apart together.

They know what are facebook, IG and latest is Tik Tok. But, they don't have their own account.Except for Hannah that she has her owned blog. ( jarang sangat berupdate coz she loves to write in her diary ) 

Isu ini pada awalnya saya tak ambil serius pun, cuma one day bila found out yang Hannah ada draw something at her diary. And I shared here :


Truly,

I felt sorry for her....she said she left in the darkness without any phone. Masa memula baca rasa nak tergelak tapi lepas tuh tersentap sekejap.

We ( me and husband ) felt a bit guilty sebab macam  being unfair towards her. Sighhh...but this is not the end of the case.

After a few weeks..when she came back from her school. She told me that one of teacher during  TMK ( teknologi , maklumat dan komputer ) asked them in the classroom.

"Siapa yang kat sini ada handphone sendiri?"

According to Hannah, most of her friends raised up their hands except two / three pupils and that....

was including HER!

To my horror, she added that the teacher was in shocked just because she has no handphone.

I paused and took sometimes before I asked her.

"Hannah rasa macamana?"

"Sedih ? malu? or apa----?"

Then dia cakap.."sedih la sket" tapi nampaknya takder lah monyok yang sampai taknak makan or bercakap langsung or terperap dalam bilik.

I am glad she fine with it. Tapi telah berjaya meletakkan 'pressure' di atas bahu kami. HAHAH! tapi tade apa..itu cabaran sebenarnya, Take it positively and masa ini anak-anak akan tengok camane mak paknya handle krisis. Chewwaahh!!! krisis lah sangat.

I then explained to her that maybe cikgu tuh pun belum kahwin lagi and takder anak. And one more..she is a young lady. A lot younger than me. So , I guessed pangkat adik-adik dan memang generasi mereka yang lihat gadget sebagai perkara biasa.

I am totally OK with that. It teach me to understand other people's view but it doesn't mean that we both agreed to give smartphone toour children.

Walaupun ada apps utk iOS or Android bagi parents control  untuk lock out spesific functions. But we opt to stay oldschool way.

Adalah few reasons untuk kami belum bagi anak-anak smartphone. Antaranya, sebab taknak derang addicted dengan apps dalam smartphone tuh.  Lagi satu, takmo lah smartphone tuh jadi penyebab bila boring dapat smartphone. Sebenarnya, bagus kalau budak-budak ni boring.

"Being bored is an important part of finding meaning in life. When our kids are bored, it helps them find value in their own experiences and develop their own unique worldview, which makes them psychologically stronger for the future"

Lagi boleh baca kat sini :

 Why you should do nothing when your child says "I am bored"

Anyway, untuk parents yang bagi anak-anak smartphone tuh, I would like to suggest please keep their smartphones while visiting friends/ family / relatives. Especially yang dah lama berkurun tak jumpa.

Make them human guys! talk face to face and create something awesome using their feelings , hands, feet and eyes. Please don't make our guest LIVING IN THE DARKNESS.

That's All and Thank you for reading!

You Might Also Like

3 comments

  1. CT setuju dengan cara oldschool. there will come a day when your kids akan mula faham n mengerti bila nak guna smartphone. its okay Hannah. its for your own good dear. one day ull thank your parents =)

    ReplyDelete
  2. Thanks share! Tak sangka ada geng yang still tak bagi anak dengan gadget. Salam perkenalan. Syaza follow :)

    ReplyDelete
  3. anak2 dara aida ada phone sendiri since last 2 years seingatnya.
    tapi phone 2nd hand la. ibu ayah tuka baru, diorang guna yg lama.
    but, pegang phone time weekend saje di rumah.
    check wasap. masa diberikan dlm 1-2 jam. then phone serah balik kpd aida.
    phone diorang hanya di rumah.
    utk berhubung dgn kawan skola di wasap. especially Nurin la. sebab da tinggalkan skola rendah, kan :)
    phone tu tak kuar rumah pun, nany.
    byk tak baik nyer kasik anak phone dari baik nyer. aida akui.

    ReplyDelete