London_Day 3_4

By Tuesday, February 26, 2013 , ,


Assalammualaikum!

So for the third day our vacation in London. We had spent our time at :

1) Whitehall Palace to watch horseguard changing ceremony
2) Trafalgar Square
3) Big Ben
4) Parliament Building
5) London Bridge - Dari Jauh jer la
6) Oxford Street
7) Tuk Tuk Restaurant for dinner

Breakfast pagi as usual. Cereal, baked bean, croissant, juice and omelet. Lepas makan posing dulu kat receptionist area.




Zihni Zubayr adik Zuyyin. Beza bulan jer dengan Umair. Tapi sebab Umair lahir bulan Dec 2008 and Zihni Feb 2009...jadi beza setahun la macam tu. Anyway, kids were so happy and excited bcoz they can running and jumping around without kena jerit by their mama/papa. Hahaha... lepas gian la tuh.

We off to Whitehall Palace around 10am. Took Tube from Queensway and tukar line kat Oxford Circus then took Bakerloo Line, heading to Elephant and Castle and stop at Charing Castle. Sambung jalan 5 min then sampai la kat sana. The Horse Changing Guard event it is not same as Changing guard event at Buckingham Palace. This one melibatkan kuda dan less crowd but not as happening as at BP. Sebab yang kat sana ada pancaragam semua tapi ramai sgt orang. Untuk kami yang ada anak-anak kecil ni, better datang sini sebab boleh amik gambar juga ngan guard , pegang kuda derang and tak la lama sangat..dlm 30min macam tu.

Baca map dulu bila dah sampai. Takut sesat pulak kang. Hehehe...










Kesian gak kat pak guard semua ni. Ramai sangat org amik gambar ngan derang and the best part is...they need to pretend like nothing happened

I'd still remember at this moment when the guard need to give a command as the time is approaching 11am and I think they need to get ready since it was 1050am already. The guard said TURN!!! loudly and kitaorg macam..OPOCHOT!! mak kau!!! hahahahahaha......cer korang tgk posisi guard tu pun dah pusing ke kanan. Pastuh, kitaorg terus lari menyelamatkan diri. Takut kena lepuk pulak kang! hahahaha

Kitaorg tak tunggu sampai habis pun sebab the kiddeos dah lapar and we walked to Trafalgar Square. Jalan kaki dalam 5-10min macam tuh. Best jalan ramai-ramai and Hannah pun tader la asyik tanya jer bile nak sampai.Idak, stress nak jawab....hahahaha

Itu bangunan Malaysia Tourist Center. Dekat sangat dengan Trafalgar Square tuh. Yes! I feel so proud to be Malaysian. :)



Posing sementara nak tunggu kawan Ana, Saidatul  from Portsmouth datang London. Jadi tourist guide kitaorg. Thanks la Sai susah-susah datang. :)

Umair dah selamat ke lala land. Ngantuk la tu, sudahnya tido atas stroller.
Adik Zihni tengah merintih kesedihan mencari ibunya.









Bila dah jumpa Sai..kitaorg decide nak ke London Bridge and lepas tu ke Oxford Street pulak.Dalam tube sambil study map ..stop mana mau turun tukar line. Eh! korang perasan tak mamat sebelah kawan aku tu posing sekali? hahaha...






 On the way ke London bridge..lalu this park and we snap few pictures...


                                                       Posing mengikut ketinggian. :)




                                               Posing macam tugu negara pulak.

                                                   Kejar mengejar-berlari-menghalau burung.

                                                                 Us and kiddos.

Lepas tu, kami ke Oxford Street pulak. Walaupun pinggang dah lenguh dukung Uwais dalam tuh..tetap gigeh singgah jap kat Oxford Street. Ramai betul manusia. Oxford Street kalau kat Paris sama macam Champs Elysees. Penuh la kedai branded kat area tu. Kitaorg tak round semua pun. Letih dah masa tuh. Kami singgah bodyshop and Zaara jer.



        Budak-budak ni sibuk jugak nak shopping. Sales assistant tu dok perati jer derang nih ha..



 Beli hand lotion and compact powder kat sini. Murah la..after less and member discount ..total dlm GBP15.
                         Dah sampai Queensway station balik. Mau pulang ke bilik hotel

Dinner kami malam tu, makan kat Tuk Tuk Restaurant. Owner by Malaysian tak silap and semestinya ada sijil HALAL. Sorry, no food's pictures taken. Makan nasi goreng Thai and Maggo Lassi. Nasi goreng tuh biasa jer rasanya. Tapi sebab lapa, semua sedap. Hehehe..

Lepas makan, singgah beli jajan nak bawak balik Paris. Mostly chocolate la. Murah kat sana. So, untuk hari ke-4 kami tak pegi mana sebab nak balik dah. Lepas breakfast kat Malaysian Hall..terus siap packing nak check out. Train pukul 1131am masa London. Kami sampai Paris Gare Du Nord pukul 1430pm waktu Paris. 

 Pagi tu, kami WAJIB breakfast kat Malaysian Hall. Tapau karipap 7 ketuls bawak balik Paris. Hehehe..

                                                Posing depan hotel sebelum pulang ke Paris
                                               Departure hall while waiting for boarding



Dalam Eurostar mau pulang sudah. Seat number tetap sama macam pegi ari tuh. Duduk dekat dengan toilet and hujung sekali. Al maklum lah, travel dengan budak-budak kecik. So, everything kena well planned. 

So, Total spent :

The queens park hotel for triple room ( 3D4N) = GBP266
Eurostar return, Economic class for 2 adults and 1 kid ( 4yrs and above ) = GBP246
Oyster card for travel zone 1 and zone 2 ( 2 adults ) = GBP50
London eye ticket + Cruising ( 2 adult and 1 kid) = GBP66

All in all, seronok dapat jalan-jalan ke London. Melihat budaya masyarakat British walaupun 3 hari saja adalah pengalaman yang menarik. Paling best bila dapat jumpa ramai orang Malaysia kat Bayswater area. Orang Malaysia friendly dan baik-baik semuanya. Jumpa kawan lama pun rasa seronok sangat. Semoga Rizal lulus cemerlang PHd nya yer Ana. Miss you dearly ;)


You Might Also Like

4 comments

  1. Serikok lieya bace...yelaa nany dah kat situ kan harus amik peluang pusing europe heheeheheh....kagum nany berjln dgn anak2 kecik bagai....teratur je lieya tgk....

    Beril kate nany kalo ade anak2 ni, nak bercuti mmg kene perancangan yg teliti kan....

    ReplyDelete
  2. Alah!! Byk lak typo...ni payah komen tru henset nih..opis baru blocked blogspot ni...tensen kite!

    *typo seronok / betul

    ReplyDelete
  3. LIEYA : hahaha..sian die. Lieya punye entry jalan2 pun best gak per...seronok baca.

    ReplyDelete
  4. GOSH MERIAHNYA!!! sian baby, ummi dia pun, cuba bli carrier boleh ngadap depan, sian uncle tgk dok noleh2, kang teleng kan susah.. meh sini daddy awak uncle sekel!

    ReplyDelete