Baju Kurung Pahang Yang Istimewa!

By Saturday, May 13, 2017 , , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Hai semua!

Baru-baru ini saya diberi kepercayaan dari seorang sahabat yang sekarang merupakan WAHM ( work at home mother) untuk mencuba baju kurung pahang yang merupakan salah satu produk beliau.

Saya hargai sangat-sangat kepercayaan yang diberikan oleh beliau. Fikir juga nak photoshoot kat mana untuk bagi review baju kurung ni kan. Antara lokasi yang ada dalam kepala ni adalah taman permainan di Taman Wawasan Puchong ataupun Putrajaya.

Ended up, kami memilih Ayer8 di Percint 8, Putrajaya sebagai lokasi pengambaran. Chewahhh! Sebab malam tuh terbaca satu blog ni bercerita tentang perkara menarik yang boleh dilakukan di Ayer8. Kami bertolak pagi around 8:30 am macam tuh. Bila sampai ajer, matahari dah naik.

Husband suruh amik gambar dulu baru breakfast sebab nanti lagi panas katanye. Betul jugak kan...so here we are! berphotoshoot ketika matahari naik panjang segalah. Habis photoshoot kat Putrajaya, kami sambung ke One City Mall Sky Park, Subang Jaya sebab nak singgah Jalan Jalan Japan.

the.hatara
Baju kurung pahang yang saya pakai ni diperbuat dari fabrik "terra cotta". Ianya seakan-akan Thai Silk material.
the.hatara
Sangat ringan dan  menyerap peluh. Sesuai sangatlah kalau nak pergi kenduri kat kampung yang style makan bawah khemah dengan kipas siling tuh kan.
the.hatara
Personally, saya rasa baju ini sesuai untuk mereka yang mementingkan kesederhanaan. Baju kurung pahang yang kosong ni nampak sangat elegant apabila dihiasi dengan beberapa dokoh di hadapan baju. Sekaligus memberikan gaya yang ekslusif kepada si pemakai. Nak bawak jumpa client pun boleh, OOTD pergi office pun boleh. Pendek kata...sesuai dibawa ke majlis rasmi ataupun tidak.

Saiz baju kurung pahang ini juga besar satu saiz dari yang biasa. Contohnya, saya memang pakai M. Tapi kena ambil saiz S memandangkan M terlalu besar untuk saya dan menyebabkan saya kelihatan lebih besar dari biasa. ( statement tak nak nagku gemok ) HAHAH!

baju kurung pahang cantik
Ketinggian model adalah 153cm sangat sesuai mengenakan saiz S. Just nice and perfect!
baju kurung orang dewasa yang cantik
Harga sepasang baju kurung pahang ini ialah RM139. Kalau korang beli dua pasang, dapat free sehelai crepe wide shawl. Ada few colors yang tinggal ; merah, dark blue, mud green, green, red, gold and pink.

Sesiapa yang berminat jangan malu dan segan untuk follow IG



Selain baju kurung pahang, ada juga baju kurung tradisional kanak-kanak yang dijual dengan harga yang sangat berpatutan. Kalau pandai pilih, InshALLAH..lagi berbaloi beli siap dari beli kain kat luar and hantar jahit. Lagipun...budak-budak ni cepat membesar. Tengok-tengok tahun depan dah senteng dan sempit tak leh nak pakai. I talked through my experience with three kids in the house. Hehehe..

Again, Boleh la cepat-cepat follow IG the.hatara tu yer! Selamat bershopping semua!

That's All for now and thank you for reading

P/s : Model tak pandai posing. Semua pun cekak pinggang sebelah tangan. Jangan kecam I yer uolls! :)
 

You Might Also Like

17 comments

  1. Kalau tempah bj, mmg wat bj kurung pahang.. Untungla husband yg jd photographer layan posing2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhhh...ade peminat baju kurung Pahang rupanya. Nany tak pernah buat baju kurung Pahang. Selalu kurung biasa ajer. Ok lah kan? cantik juga kurung Pahang ni :)

      Delete
  2. Kalau tempah bj, mmg wat bj kurung pahang.. Untungla husband yg jd photographer layan posing2

    ReplyDelete
  3. ingatkan anak dara mana tadi,,nany cantik sangat!baju tu memang cantik..sesuai sangat pergi mana-mana,ia berpotongan muslimah sambil bergaya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dara dah haaa...hahahah! tulah sebab takde la ketat pun. Sesuai kan nak bawak gi majlis. Kaler dia pun I suka :)

      Delete
  4. Replies
    1. Haaa...model cekak pinggang nama diberi :)

      Delete
  5. Cantik betul sis. Nampak macam makin kurus je sekarang ni sis? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...thanks! Effect baju juga ni Nadhie. Kurus tuh belum lagi. Masih mencuba. Tapi dah turun la 3-4 kilo. Sket lagi nak capai target. Doakan :)

      Delete
  6. cantikm kurung pahang ni...modelnya pun cantik, lokasi photoshoot pun cantik.

    betul tu..beli siap je lagi senang, kalau beli kain dan hantar tailor kadang harganya lebih mahal dari yang beli siap. cuma itulah saiznya perlu betul2 ngam dengan kitalah kan

    ReplyDelete
  7. Ha a nampak elegent....cantik Nanny.
    Nyampah tau...orang slim melim pun rasa diri tu gemuk, ini orang yang obes, rilex je haha...

    Tp org obes mcm hakak rasanya kurang sesuai pakai material yg tak jatuh mcm ni, nanti tambahlah nampak gems huhu

    ReplyDelete
  8. Ha a nampak elegent....cantik Nanny.
    Nyampah tau...orang slim melim pun rasa diri tu gemuk, ini orang yang obes, rilex je haha...

    Tp org obes mcm hakak rasanya kurang sesuai pakai material yg tak jatuh mcm ni, nanti tambahlah nampak gems huhu

    ReplyDelete
  9. Style baju kurung pahang cantik =)

    ReplyDelete