Braces Story Updated ! Part 6

By Monday, March 25, 2019

Assalammualaikum w.b.t

Untuk cerita braces yang terkini adalah hanya gambar semata-mata. Memandangkan modus operandi nya masih sama.

Cuma doktor beritahu next appointment , InshALLAH doktor nak buat scaling gigi secara besar besaran. Maksudnya, doktor nak buka semua wayar dan bracket yang dipasang pada gigi ni.

Yerla kan..bila dah lama pakai  braces ni memang susah sikit nak bersihkan guna berus gigi biasa tuh. Nak guna floss pun tak dapat.

Jadi,

Ini gambar terbaru keadaan gigi saya.

Perbandingan yang dibuat adalah pada October 2018 vs March 2019. Setelah lima bulan memakai braces.

Gambar pakai tudung hitam tuh warna kulit jadi kuning sebab faktor pencahayaan. Mana yang sempat jer la yer. Hahah~~~
That's All

And Thank you for reading~~~

You Might Also Like

5 comments

  1. adik dlu pakai juga..tp dh buka dh

    ReplyDelete
  2. Sis pakai sampai gigi geraham yg hujung sekali tak? Saya baru pakai braces 2 minggu. Saya baru perasan, doktor cuma pasangkan bracket utk 10 gigi atas dan 10 gigi bawah. Sebelum pakai braces, doktor tak pasang separator pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi syuhada. Sama la kita. Saya baru pasang 22 mac 2019 lepas, doc takde letak separator sebelum tu sebab tak guna jenis molar band kat hujung braces. Guna jenis lain, buccal tube. Awak guna molar band ke kat hujung gigi geraham?

      Delete
    2. tak smpi hujung pun sis. And bab separator tuh kena tanya doktor kenapa tak pasang. Kadang ada sebab yang tersendiri and it depends dekat gigi kita juga. Contoh macam gigi saya, dok akan pasang skru kat gusi atas untuk tujuan tarik sekt lagi gigi taring masuk ke 'dalam' sket. Dan untuk pasang skru tuh pun tak semua org kena. Depends pada keadaan gigi dan gusi. Huhuhu..

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete