Jalan jalan ke Ueno Zoo, Tokyo.

By Tuesday, August 18, 2015 ,

Assalammualaikum w.b.t

Ahad lepas baru-baru ni kami pergi ke Ueno Zoo, Tokyo. Dari rumah, naik densha ( Train ) cuma 30minit. Kami pergi dah lambat sebab nak avoid panas punya pasal. Kat sini, musim summer lagi panas dari Malaysia. Macam duduk dalam sauna. Nihonjin kat sini, akan bawak tuala kecik sangkut kat tengkuk buat lap peluh. Ada juga hari tu, ternampak dalam train, derang bawak ice cool lagi then simpan dalam bag yg tahan sejuk tuh..bawak gi jalan-jalan. Memang menjaga sungguh derang ni..heheh..


Entrance Ueno Zoo. Tiket boleh beli kat kaunter or beli kat mesin terus. Kami gi beli kat kaunter sebab senang boleh bercakap dengan manusia. Tak sure kat mesin ade eigo ke tidak ( bahasa Inggeris). Harga Tiket utk dewasa sorang YEN600 dalam RM18-19 . Kids below 12yrs (if not mistaken) free of charge. Tutp pukul 7.00pm-7,30pm.
Jom study map dulu. Zoo ni ade 2 sides. East and West. Kami sempat round East sajer..cari-cari jalan nak ke west side tak jumpa pula. Hari pun dah gelap..bulan ni, maghrib masuk pukul 6:30pm. Gelap awal dah sekarang.
Kami sewa stroller ni untuk Uwais. Dalam YEN300..guna la sampai lama mana pun.
Aktiviti pertama kami adalah melihat Panda!!! Tak sure kenapa, Panda ni derang letak dalam bilik berkaca ni. Ingatkan, letak kat luar jer. Tapi aku impress sangat dengan nihonjin ni. Sistem yg derang gunakan ni memang boleh buat urusan jadi smooth jer. Tader pun berebut-rebut. Sumer orang dapat tengok panda tu. Cuma tak puas la, cepat sangat..orang beratur panjang lagi ni kat belakang. Barisan sentiasa bergerak. Dapatla snap few photos.

Itu dia si Panda sedang menikmati juadah makan petang. Buluh! hehehe....

Sebab tak dapat bergambar dengan Panda yang betul.
Tak sure species beruk ni tengah buat apa. Korang rasa?

Layan berjenis burung

Besarnya burung. Lagi besar dari Uwais. Huhuhu

Hannah cakap, telinga kecil ni adalah Indian Elephant. Pandaiiiii..mama pun tak tau..hehe. Cari juga gajah yang betul tapi tade la pulak

Berbincang nak ke mana pula lepas ni. Umair ni teringin sangat tengok gorilla. Tapi hampa bila pergi kat tempat gorilla tu, gorilla dah tido katanya. Next time la cuba lagi yer..

Kemengantukan dan kemalasan.

Polar bear. Sian die..sekor jer kat sini..sure kebosanan.

Add caption

Sebelum balik, posing jap depan ni. Perut dah lapar. Singgah makan pasta and pizza kat Saizeriya pulak. Kol 7:45pm selamat sampai rumah. Oklah, janji anak-anak suka.

 Tips nak ke Ueno Zoo :

Kena amik Yamanote Line. Turun kat Ueno Station and amik exit yang tulis 'Park'. Cross the road then nanti nampak signboard map Ueno Park..ade Signboard Zoo juga tak silap. 


That's all and thank you for reading this entry.


See you next time InshaALLAH. :)






You Might Also Like

6 comments

  1. Assalamualaikum NanyFadhly,

    Salam ukhwah dari sis.. Best dapat pergi ke luar negara kann.. Pengalaman baharu..

    ReplyDelete
  2. Datang berkenalan dengan Hannah dan tgk pandai, eh bukan la... panda...
    Tq singgah blog saya :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum nany. Singgah sbentar baca entry. Smiga one day dot jejak kaki ke japan hendaknya.

    ReplyDelete
  4. The last pic, macam Budak sekolah je maknya anak dah 3. Awet muda. Hehe, seronoknya duduk and jalan Jepun, hopefully dapat jejak kaki sana soon

    ReplyDelete
  5. hai nany...bestnye pi zoo....bersih jek tgk suasana kat sane..... dah lame tak pi zoo nie...takkat nak pi zoo negara tu adoii pikior 2-3 kali gak heheeheheh..dgn panas nyer...binatan pun ala2 ade takde jek...baik pi aquaria tgk ikan2 ekekeekekek...

    ReplyDelete
  6. amboiii seronok la anak2..kita yang dewasa pon teruja kalo tengok binatang yang takde kat mesia ni..
    ni pon lama tak bawak anak pi zoo..malas ngan cuaca lak panas..

    ReplyDelete