Count your blessings!

By Tuesday, December 27, 2016 , ,

Assalammualaikum w.b.t

Pernah tak korang semua tercompare your life with others? Normal kot. Sebab saya pun terbuat jugak. Tapi taderla effect die macam kena hempuk dengan batu bongkah besar tuh. Just macam terfikir jugak  beberapa emosi dan perasaan..macam contoh :

Eeee...bestnya nengok die ni. Dah la cantik, anak comel, husband kaya raya.

Syoknye dapat jalan-jalan sokmo. Gi situ, gi sini.

Sebenarnya itu semua ujian untuk kita . Samada kita ini bersyukur dengan apa yang ada ataupun tidak. Cuma kadang-kadang, boleh juga apa yang kita dok tengok kat social media tuh boleh jadikan pencetus semangat untuk kita berjaya. Well, rasanye itu depends kat diri masing-masing. The way you look into that subjects will determine your thoughts and actions.

For me , senang ajer. As  a muslim we must follow what has been guided and told in Al-Quran. Bila tak senang dan jiwa kacau try korang refer balik Ayat-ayat suci Al-Quran tuh. Ada banyaaakkkkk ayat yang ALLAH S.W.T turunkan untuk memujuk kita semua.

Antara yang saya suka adalah surah Al-Kahf ayat 46 :

الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۖ وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلًا


Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan. 

Why soothing? coz for me, bila baca memang rasa tenang dan bahagia jer. Yerla, ada orang nak anak, tapi belum rezeki lagi. Ada pasangan yang nak menambah zuriat, tapi masih belum rezeki mereka lagi. Yang tengah berbisness tapi alahaiii...cabaran dan dugaan nak capai target sales punya la susah kan. 

Yang penting kita kena tetap berusaha.

Dulu, sedeh jugak bila fikir all my 3 children was delivered via c-sect. Memang tader rezeki nak normal. Tapi now, menyesal nye lahai bila diingat balik. 

Why must I feel sad and down ? 

Walaupun all c-sect but I am in a good health until now. Alhamdulillah.
My children sorang pun tak kena tahan kat ICU or warded due to jaundice. Alhamdulillah.

I knew few friends yang walaupun delivery their babies in normal way tapi ada dugaan lain kena hadap. Ulang alik gi hospital sebab anak jaundice.
Sakit lah c-sect kan. In fact, until now boleh rasa lagi kalau tekan kuat-kuat kat area tuh. Tapi selalu lah kena ingat bahawa setiap kesusahan ada kemudahan. Indeed true.

Verily, with hardship, there is relief
Verily, with hardship there is relief (Qur’an 94:6)

So guys, keep watching and count your blessings ok?

Look around and go deeper into your heart, body and soul. Mesti ada sesuatu yang ALLAH S.W.T  bagi kat kita tapi tade kat orang lain.

Today, my husband went back to Pengerang after a week in KL . Sempat buatkan bekal makanan kat dia. Simple ajer pun ..nasi putih, salmon grilled and sup sawi. See you another 11 days hubby!
Semoga sentiasa dalam lindugan dan rahmah kasih sayang ALLAH S.W.T


You Might Also Like

7 comments

  1. Nani pun kadang kadang selalu comparekan dengan orang lain. Haha. Tak sengajaaa gitu. Tapi itu lah kita hidup ni ada bahagian masing masing dah kan. Mungkin dia rezeki lain, kita dapat yang lain. Apa yang penting bersyukur. Kalau asyik nak compare kan hidup ni dengan orang lain takut nanti kita dah tak kenal erti bersyukur 😊

    ReplyDelete
  2. Akhirnya dapat kakak masuk blog Nany ni
    Dua entri sebelum ini kakak tak boleh buka asyik keluar error 404 tak tahu kenapa.

    Back to N3 hari ini. Sesungguhnya setiap yg Allah jadikan pasti ada hikmah di sebaliknya. Hatta yg kudung pun kita boleh nampak kelebihannya apa lagi kita yg sempurna anggota dan akal. Cari redha Allah itu yg penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer la kak..saya pun pening dengan error 404 tuh. Haduss...tak tau nak buat ape. Try jugak work out sendrik tengok kat google and youtube.

      Delete
  3. Kadang kita membandingkan diri dengan orang lain kerana emosi...mungkin terlalu menginginkan sesuatu yang kita tidak dapat atau tidak ada tetapi dimiliki orang lain...itu lumrah,kerana adakala PC juga begitu..namun kena cepat-cepat ingatkan dan sedarkan diri agar terus mensyukuri apa yang telah dimiliki.. :)

    ReplyDelete
  4. suke entry nany kalini...mmg ini laa yg akan semua org buat...compare hidup dgn org lain...compare rezeki dgn org lain....lieya sendiri pun penah buat...tapi bile pikir2 balik..setiap yg terjadi, akan terjadi dan lama terjadi ade hikmahnyer....ape yg penting jgn lupe ucap syukur atas segaler nye....

    ReplyDelete
  5. Me c sec too. Alhamdulillah...bersyukur je. Tp kdg2 org lain yg sibuk. Why tk bak cuba normal.huhu

    ReplyDelete
  6. hi nany..baru dapat baca entry nany,tak tahu kenapa,irda punya kena tekan butang follow balik,sebelum ni memang follow dah...patutlah tak naik2 entry nany dalam bloglist..apapun..this entry i love so much..i waited more entry from u..nany..keep inspiring ya...love & hugs

    ReplyDelete