Main masak-masak buat kek batik

By Thursday, December 29, 2016 , , ,

Assalammualaikum w.b.t

Cuti sekolah kadang lebam buntu tak tau nak buat apa dengan anak-anak. Makanya, mama mengajak tentera cinonet a.k.a little chefs tu sama-sama berganding bahu membuat kek batik. Derang ikut step membeli bahan-bahan yang diperlukan dari GIANT lagi. Mama bagitau nak buat kek batik, jadi jom la kita cari bahan-bahan sama-sama yer anak-anak.

Resepi ni senang jer, korang boleh ajer google nanti pelbagai resepi kek batik keluar. Pilih lah ikut kesesuaian semua yer. Hehehe..

Jadi bahan-bahan nyer mesti kena ada :

1) Biskut Marrie.

Kuantiti dia sepeket tapi sorry sebab lupa berapa gram. Tak silap 300 gram kot. Belum pape lagi the kiddos dah sibuk nak makan biskut nih. Haihhh...Sambil patah-patahkan, sambil ngap. Oh yer! bab patah hancurkan biskut ni memang bidang dan kesukaan anak-anak. Korang tak payah sibuk2 nak buat, bagi derang ajer patahkan. Ikut suka hati la sebab nanti hasilnya derang juga yang makan. Hahah! yang penting sedap memikat anak tekak dan perut.

2) Butter
Gunakan sebuku ni yer dalam 250gram

3) Serbuk Vico / Milo
Sengaja beli yang peket kecik ni , 200gram. Terus bukak and guna habiskan untuk buat kek batik. Malas nak bersukat-sukat dengan stok vico yang memang ada kat dapur tuh.

4) Susu pekat manis
Dalam resepi yang saya rujuk tuh kena guna setengah tin. Tapi rase macam manis nyer la oiii..Kita kurangkan lagi jadi 1/3 tin sahaja. Since vico tu pun udah manis yer dak? Tapi kalau korang suka manis sweet tuh..boleh la tambah . Dah katanya homemade kan? ikut la lidah sendiri. Cuma, nasihat saya..tak yah la kot! kang kena penyakit pulak. Kalau nak manis jugak, sila tambahkan senyuman dan lemparkan lah dengan penuh menggoda untuk sang suami yer! oii..merepek ape ni? hahaha!

Ok..ok...seterusnya kita tengok cara-cara nyer. Sediakan segala radas yang berkaitan yer puan-puan. Saya guna periuk besar terus.

Step 1 ) Masukkan sebuku butter tadi. Tunggu dia cair lebur 100%

Step 2) Masukkan serbuk vico ke dalam periuk yang butter dah cair tuh. Then, kacau-kacau.



Step 3 ) Masukkan pula susu pekat manis ( gambar tade atas dasar keselamatan, dapur, anak-anak dan kamera kesayangan ku ). Teruskan mengacau bahan-bahan tersebut.

Step 4) Bila semua dah sebati bercampur dengan gembira, masukkan watak utama iaitu biskut marris dengan jayanya. Teruskan mengacau rata-rata.

Step 5) Bila dah ready, boleh pindahkan dalam loyang atau bekas yang korang suka.Tekan-tekan kasi padat eh?
Ours turned out keras pulak. Hahah! tapi tader hal sebab still sedap and dah tinggal half dari loyang ni kena ngap with the kids. En Husband tade pulak, if not maybe dah habis kot!

See? senang kan nak buat? tinggal rajin atau tak ajer. hahah!

That's All and Thank you for reading






You Might Also Like

3 comments

  1. Sedapnyaaa kak :) Dah lama tak buat kek batik macam ni

    ReplyDelete
  2. Anak-anak dpt yg ada koko dan susu mana tak sedap Nany
    Apa lagi masa buat dia pun ikut sama. Memang tak sabar nak masuk mulut hihi...

    Itu model semua kenapa tutup muka?
    Malu ke sayang-sayang semua?

    ReplyDelete
  3. Haa.. ni la dia yang kata baru buat kek batik tu eh. 😊

    ReplyDelete