Tips dan cara senang ke Everland, Korea

By Monday, September 28, 2015 , , ,

Kalau tengok cara kat dlm itinerary bawah ni kena naik train and  transit sekali after that, sambung lagi naik train sampai ke Gangnam station then naik bas sampai ke sana. Kalau tak silap, total hour is almost 2 jam..campur  jalan, naik train, tunggu train, cari kat mane bas, tunggu bas and perjalanan itself ke Everland tu. 

Ini 1st planned cara kami nak ke sana tapi last minute tak jadi

Alhamdulillah, host rumah sewa kami tu sgt prihatin dengan kami. Jadi, dia yang bagi suggestion untuk guna direct bus dari Jongno-3 sam ga station. Means, kami cuma perlu naik subway 1 stop jer untuk sampai ke Jongno-3 sam ga station.Harga tambang hanya untuk transporation saja, nanti nak masuk Everland kena beli tiket lain.

Anguk station >>>> Jongno-3 sam ga station - Line 3 ( Exit 12 )
Tambang pergi balik : 12,000won / RM44.00 ( Dewasa dan kanak-kanak sama harga )
Masa balik : 6:30pm 

Keluar dari exit tuh, nanti jalan ke depan sket kat bus stop. Bas kami gerak pukul 9:40am. By the time sampai, bas dah ade rupanya. Warna merah. Kat depan cermin besar die letak kertas tulis "EVERLAND". 


Ini rupa bas express tu
Perjalanan dari Anguk Station ke tempat tunggu shuttle bus lebih kurang 1 jam. Bila dah sampai, kena naik shuttle bus pula masuk ke Everland. Tiada bayaran dikenakan.


kawasan menunggu shuttle bus


Dalam shuttle bus menuju ke Everland. Perjalanan dalam 10min dah sampai.

Tips penting :

1 ) Kena called boooking ticket 1 day before departure date. Kalau call 2 hari sebelum, nanti die suh call esok nya pula. Kami call guna skype masa kat sana. Kalau public phone boleh kot try. Ini phone number die : 

+82-032-322-7001. Ada few places yang bus ni stop untuk amik penumpang. Click sini untuk tau details  http://www.daesungtour.co.kr/sub3.php

2) Masa balik semula ke Jongno-3 sam ga pukul 6:30pm. Means, we have to planned well our activity while inside the Everland. Masa sampai nanti, baca map and tengok apa show yg korang interested nak pegi. Nak tengok semua memang tak sempat, plus nak main lagi kan. 

Pros :

1) Very convenient especially those with children including baby and toddlers sebab senang sangat nak ke Jongno-3 sam-ga ni and we have no problem to spot the bus. :)
2) Lagi cepat sebab  tak payah nak tukar train banyak kali and sampai-sampai sane, bas dah ade depan mata

Cons :

1) The fares is double from our original planned ( 6,700won vs 12,000won). Kalau backpackers or travel without kids, kids dah besor ke  sila la try method asal kami tu. Save duit and korang boleh stay sampai ke malam. Baru berbaloi dengan tiket masuk ke Everland tu.

2)  Sebab masa balik dah ditetapkan, jadi tak dapat nak main banyak game. Everland bukak pukul 10:00am and tutup dalam pukul 9:00pm ( depends on season) http://www.everland.com/web/multi/english/everland/everland_guide/hours/open_hour.html. Kami smpi dalam tu around 11:30am. Kol 6:00pm dah kena gerak balik naik shuttle bas.

Conclusion:

Walaupun tak dapat main or buat banyak aktiviti  dalam Everland ni. Kami tetap puas hati sebab berjaya pergi sendiri and dapat juga tengok few shows and tried out few games masa kat sana. Everland ni besar sangat sangat. Sebelum pergi, dah pesan kat diri awal2 ..tak nak target tinggi sangat, cukup la buat 2-3 aktiviti. Maklumla, jalan ngan budak-budak ni lagi cepat letih and kena consider derang juga. Paling penting sumer happy and enjoy. :)

Next entry will update on prayer room di Everland!! :)


You Might Also Like

0 comments