Berlalu 2012 dan azam 2013

By Wednesday, January 02, 2013

Assalammualaikum redears sumer..

Tahun 2012 sudah pun melabuhkan tirai. Sungguh pantas masa berlalu. Mengimbas kembali segala kenangan  manis dan pahit pada tahun lepas......

1) Kelahiran anak ke 3 kami pada bulan May
2) Hannah won 1st prize of coloring contest masa di Genius Aulad
3) Majlis merisik adik ipar berjalan dengan lancar
4) Me won 1st prize for the poster competition during PMU sharing summit ( despite of lack of time and load work as well)
5) Unpaid leave and followed husband to France
6) Went to Switzerland for vacation
6) I think i have improved a lot on my attire code. Code that written by Almighty ALLAH in Al-Quran. Alhamdulillah..now the hardest part is to istiqamah.

And for bitter memories?...tak payah la cerita kot because I think let it faded through time....


So, this 2013..here goes my resolution. I just copied and paste from my friend via FB and I edited according to my own resolutions :

1. Rajin letak kasut atas rak kasut everytime masuk public surau or masjid.


2. Rajin rapatkan saf bila solat berjemaah, walaupun posisi anda akan lari daripada sejadah cantik dan mahal kita.


3. Senyum dengan lebih banyak lagi dan memberi salam setiap kali jumpa any random Muslim.


4. Berhenti kisah pasal apa lain orang kata. Kisah apa Allah kata.


5. Selagi tak dengar cerita dongeng dengan mata telinga sendiri, tidak perlu percaya cerita2 dongeng. And move on. No need to waste our time and energy and taint our heart with such cerita dongeng lagi tak berfaedah.


6. Berhenti mengumpat. Berhenti memberi alasan yang kita sedang tidak mengumpat.


7. Latih diri untuk bercakap benda baik dan positif, memberi keyakinan diri kepada orang lain dan kurangkan bercakap benda negatif dan menyakitkan hati orang lain.


8. Latih diri untuk bersangka baik selalu.


9. Develop habit to always doakan orang lain. Make specific du'aa for random people. Sincerely.



10. SABAR - definitely difficult to do but I'll try my best. Sabar while take ablution like pasang air tak perlu habis habisan sampai basah lantai, memercik sana sini. My husband said, orang kat sini take ablution guna paip dengan air yg perlahan, sangat perlahan, sangat-sangat perlahan sampai menitik. And ada juga yg share tau satu paip tuh...gilir-gilir mcm tuh. Sampai husband cakap...klu tgh solat, if dengar air buka deras, dah tau dah...itu mesti org MALAYSIA. MELAYU. Kesimpulannya, ambil air wudhu dgn deras pun boleh menyebabkan gangguan pada org yg tgh solat. Macam tu sekali kenapa ALLAH SWT tak bagi kite guna air yg banyak masa nak amik wudhu. Point utama kat sini.....membazir.


SABAR- While entertaining my children. Masa nak kejut Hannah every morning go to school. Berkejar nak basuh poop Umair. Menahan telinga, perasaan dan hati serta fokus ketika solat dan masa yang sama Uwais menangis sampai nak tercabut anak tekak. Sabar.....Masa amik Hannah, die letih jalan sebanyak 800m from school and merengek sometimes...Sabar bila anak-anak buat sepah dalam rumah. Kemas and tak sampai 5 minit sepah lagi. Sabar bila anak-anak muntah dan yang terkeluar tu segala jenis makanan yg dah separuh dicernakan semangkuk banyak nya. Sabar bile kena basuh manually dalam sinki sebab tandas sini bukan macam malaysia. Sabar.


11) Solat awal waktu


12) Banyak kan bersedekah


13) Selalu telefon mak,ayah, parents in law, sms adik beradik kawan-kawan. Menziarahi sanak saudara. Bercuti bersama mak, ayah dan adik beradik yang lain


14) Solat sunat dhuha dan solat sunat taubat


15) Ajar Hannah menghafal surah-surah dalam Al-quran. ( to date, dah smpi surah Al-Kafirun)


16) Speak english at home with kids

17) Nak beli sesuatu untuk diri sendiri di Paris ( handbag, perfume,baju?)Not decide yet

18) Bertukar company dari Big P to others... if ade rezeki

Itulah segala azam dan cita-cita untuk tahun 2013. Semoga saya diberi peluang untuk melakukan segala yang positif dan baik-baik

You Might Also Like

1 comments

  1. i like SABAR

    smg allah mudahkan urusan

    ReplyDelete