Hari Ketiga : Nara Park and Todai-ji Temple

By Saturday, May 23, 2015 , ,

Hari ketiga kami teruskan perjalanan ke Nara Park dan Todaiji Temple. Selalu nya kami beli onigiri di 7-eleven . Pilih yg tulis sakana ( ikan ) or tarako (telur ikan) . Kalau tak tau nak baca, boleh tanye sales person kat counter. They're very helpful. Most of them can't speak english but some of them understand but having a difficulty to answer back in english.

Gambar wajib sebelum bertolak. Pagi-pagi budak kecik dah drama. Ngeeeeeeeeeeeeee



Dari Kyoto kami ambil train ke Nara. Dalam 30min perjalanan. Di Jepun memang public transport derang terbaik. Bersih dan menepati masa.



                                       Antara aksi aksi kami di dalam train. :)
                            Alhamdulillah dah sampai di Kitetsu Nara Station

Keluar exit , terus nampak bende ni. Kids were soooo happy and excited. Can't wait deer katanye.
Korang jangan risau sebab banyak signboard tulis nak pergi Nara Park, Todaiji Temple and few other interesting places kat area ni. Kena jalan dalam 20min untuk ke Todaiji Temple tu. Tapi stop sekejap2 sebab all the way nak pegi tuh banyak rusa tepi2 jalan and sangat jinak. Ramai visitors yang stop bagi makan and amik gambar.

Ini biskut rusa yang ade dijual di kawasan Nara Park. Memula beli 2 pack dulu. Lepas tu kalau tak cukup baru beli lagi. Rasenye rusa-rusa kat area depan ni dah kenyang-kenyang sebab ramai tourist yang dah bagi makan. Sampai ade yg cium jer biskut tu lepas tu palingkan muka kat lain. Heheh...cute!






Selepas puas posing and bagi makan kat rusa-rusa ni. Kami teruskan berjalan menuju ke Todaiji Temple. Jalan lagi dlm 15min sampai. So rasenye, dalam 30min jugak lah jalan kaki cuma tak terasa lama sebab banyak berhenti. Banyak iklan.

Sebab Uwais comel sangat. Maka selipar die terkena najis rusa. Tu papa tengah dok bersihkan tapak sandal die. Euuuuewwww

                                                          Haus , minum air jap
  Antara street food yg dijual on the way dari Nara Park ke arah Todaiji Temple



Sepanjang-panjang jalan bila dah masuk kawasan Todaiji tu. Kiri kanan jalan. Ade jual macam2 dari omiyage ( souvenir ) , minuman and makanan. Satu perkara yang menarik perhatian kami di sini. Tade satu pun yang makan sambil berjalan. Makan kerepek ke keropok ke memang tader. Derang makan kat satu tempat jer. Sebab tu bersih Jepun ni. Sampah sendiri kena bawak balik rumah.
Ini rusa yg kami jumpa di kawasan Todaiji Temple.Serabut sket and agak lapar dari yang kat depan masa mula-mula kami sampai. Kesian. Tapi still jinak. Bagi jer makan ape sumer die telan.
                        Ini depan pintu gerbang nak masuk ke Todaiji Temple
              Di sekitar kawasan Todaiji Temple. Cantik dan menenangkan.
                                              
Admission ticket untuk masuk ke dalam temple. Nak juga tengok ape sebenarnya dalam temple tu.

In front of Todai-ji Temple. We don't bring kids inside. Sebab ramai orang dalam tu and tak mesra stroller. So, kami masuk gilir-gilir. Husband 1st and followed by me.

                                    Dua patung ni katanye guardian god derang.



According to the Wikipedia, this is the world's largest bronze statue of the Buddha known in Japanese. I think, this is also a part of learning or education for the children. Hannah once asked me, what kind of religion of this mama?. Derang sembah ape...kita sembah ALLAH kan?. So, yes...by bring and exposed them to this kind of this place, kids will learn something. About religion as well as how to respect all religious around the globe. And yet, as a muslim...we only have ALLAH SWT as a GOD. As mentioned in Surah Al-Ikhlas. 



Ini kat dalam kawasan library. Rest jap sambil anak-anak buat aktiviti melukis, menulis dan membaca. 3M.



On the way balik, kami singgah sebentar di Nara National Museum. Ade 2 floors. Tapi floor yang bawah tu kena bayo extra ticket. So, kami naik yg 2nd floor jer. Sadly, mmg tak dibenarkan amik gambar langsung. Banyak sangat staff derang yg jaga kat situ.




Ini dekat area Nara National Museum lagi. Main-main dengan rusa sebelum balik ke Kyoto.Seronok sangat Uwais. Die paling teruja. 

                                    Dah sampai rumah. Punya la letih. Kesian ....

Esoknya, kami ke Shin Kobe-Rope Away dan Kobe Harboland. To be continued....







You Might Also Like

2 comments

  1. Dan lg 3m tuh, bagus2. Bole Masuk mengira rusa skali jd 4m ;)

    ReplyDelete
  2. HAHAHA!

    Ani!!!!! terharu aku ko tinggalkan komen.

    ReplyDelete